Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Veel vallende sterren boven Doetinchem: dit is wanneer je ze het beste ziet

Door Carin van der Meij 28 juli 2020

Als ‘een vallende ster zien’ nog op je bucketlist staat, dan is dit je kans. Komende week zijn vanuit het hele land veel vallende sterren te zien. “Zo’n 23 vallende sterren per uur”, vertelt Weeronline-meteoroloog Rico Schröder.

De meteoren zijn afkomstig van twee zwermen: de Aquariden en de Cassiopeïden.

Beste nacht om te kijken

Voordat je nachten doorhaalt op zoek naar een vallende ster: de weerexpert vertelt ons dat je in de nacht van woensdag 29 op donderdag 30 juli de meeste kans hebt om er een of meerdere te spotten. Rico: “Het is die nacht overal in Nederland droog met de meeste opklaringen.” De meteoroloog heeft verder nog een paar handige tips: “Zoek een donkere plek op, waar zo min mogelijk licht is van de stad of de maan. Dan zijn de sterren het beste zichtbaar. Je hoeft niet naar een specifieke richting te kijken. En verder zou ik een jas aantrekken, want het koelt af in de nacht.”

Spot komeet Neowise

Het is niet alleen een sterrenfeest, deze week kun je ook komeet Neowise zien. Rico vertelt: “We kunnen de komeet al een tijdje zien. Hij wordt wel steeds zwakker, maar je zou ‘m nog met het blote oog kunnen zien. Met een verrekijker lukt het sowieso.” Voor die komeet moet je richting het westen/noordwesten kijken.

Tips uit de Achterhoek

Ook in de Achterhoek hebben we de nodige sterrenkenners. Een van hen is Wim Bossink van Publiekssterrenwacht Phoenix in Lochem. Volgens Wim moet je voor het beste zicht uit je bed komen: “Tussen 02:00 en 05:00 heb je op een heldere avond het minste last van de zon. Ga lekker in je luie stoel zitten of plof bijvoorbeeld neer op een trampoline. Dan neem je een lekker drankje en kijk je op je gemak naar de sterrenhemel.”

Wat is een vallende ster?

We vroegen Wim natuurlijk ook waar we eigenlijk naar kijken als we een vallende ster zien. We geven alvast een hint: het is geen ster die valt. “Een vallende ster is gruis dat verbrand in de staart van een meteoriet. Dit stukje gruis komt in botsing met de dampkring en dat geeft een lichtflits”, legt Wim uit over het fenomeen. De sterrenkundige drukt ons op het hart dat je vooral heel aandacht naar de hemel moet kijken: “Een vallende ster moet je zelf waarnemen, want het is in een oogwenk voorbij.”

We want more

Mocht je de vallende sterren missen deze week, dan hebben we goed nieuws. Op 12,13 en 14 augustus 2020 krijg je namelijk een herkansing. Dan is een zwerm perseïden te zien. Wim is in ieder geval enthousiast over deze zwerm. Er is dan namelijk een goede kans dat je veel vallende sterren ziet. “Ik telde er de vorige keer wel 35”, zegt Wim vrolijk.

Deel met indebuurt

Ben jij een van die fanatieke Doetinchemmers die sterren gaat spotten? Deel jouw ervaring, foto’s en video’s met indebuurt. Hoe? Simpel! Mail naar [email protected] 

Lees ook:

Deze sterrenrestaurants vind je in de buurt van Doetinchem

Het was weer zover op maandagochtend (maandag is dé vrije dag voor horecamensen): de sterrenceremoni...
't Zusje

Kijkje in de keuken: Dit zijn dé sterren van restaurant ’t Zusje

Het zusje staat voor ongedwongen genieten van bourgondische gezelligheid en lekkere tapas. Het resta...
buitenfi;m festival

Goed nieuws: deze zomer kunnen we toch genieten van Buitenfilm

We kunnen deze zomer toch genieten van het alom bekende filmfestival Buitenfilm. Eind augustus 2020 ...

Partieeeh! 5 x tips voor een superleuk Doetinchems buurtfeest

Hoera, we mogen weer met (kleine) groepen mensen samenkomen. Als je dit jaar niet op vakantie gaat, ...

 

adv.