Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ondernemen in Doetinchem: dit zijn de gevolgen voor zelfstandigen als inkomen wegvalt

Door Carin van der Meij 10 juli 2020

De coronacrisis heeft grote gevolgen voor zelfstandig ondernemers. Voor enkelen in positieve zin, maar veel meer zelfstandigen zitten op dit moment in zwaar weer. Hoelang kunnen Doetinchemse zelfstandigen het hoofd boven water houden als hun inkomen wegvalt? Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zocht het uit.

Het statistiekbureau onderzocht wat er zou gebeuren als zelfstandigen – zowel zpp’ers als ondernemers met personeel – voor een lange periode geen inkomen zouden hebben. Goed om te weten: de onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op verwachtingen van het CBS. Uiteraard zullen de gevolgen per situatie verschillen.

Landelijk

Laten we eerst naar het grote plaatje kijken. Stel je voor: alle ondernemers in ons land hebben een jaar lang geen klanten of opdrachten en dus geen inkomen. Hoelang houdt een huishouden het hoofd boven water als zo’n groot deel wegvalt, maar nog wel een lopende- en spaarrekening, een inkomen van partner en andere extra inkomstenbronnen heeft?

Naar verwachting heeft dan 35 procent van de zelfstandigen niet genoeg buffer om met hun gezin boven de minimumloongrens te blijven. Ter indicatie: de grens ligt iets onder €1.700,- bruto per maand voor een fulltime baan.

Zelfstandigen in Doetinchem

Als we inzoomen, zien we dat dit verwachte percentage voor Doetinchemse zelfstandigen gelijk is; namelijk 35,3 procent. Doetinchem kleurt wel meer oranje dan de omliggende gemeenten. De percentages op een rijtje: Bronckhorst (27,8 procent), Oude IJsselstreek, Montferland (33,9 procent), Oost-Gelre (25,4 procent), Doesburg (33,8 procent).

In kaart

LocalFocus heeft het CBS-onderzoek in kaart gebracht:

Misschien wil je dit ook lezen:

Problemen met je riolering? Pas op voor oplichters in Doetinchem

Doetinchemmers opgepast! Er zijn bij de gemeente meldingen binnengekomen dat er oplichters actief zi...

Aha! Dus dít is de reden waarom de benzine in Duitsland goedkoper is

Bij veel Duitse pompstations dichtbij de grens stikt het van de Nederlanders door een lagere benzine...
ajax in doetinchem politie

Coronaboetes: zoveel Doetinchemmers kregen (al) een prent

Wie zich niet aan de coronamaatregelen houdt, riskeert een boete. Dat weet iedereen. Maar hoe groot ...

adv.