Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nationaal rookverbod scholen: ‘Het aantal leerlingen dat buiten rookt is al flink afgenomen’

Door Kelly Heerink 2 december 2019

Vanaf het begin van het volgende schooljaar mag er niet meer worden gerookt op het schoolplein. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op het voorstel van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De maatregel geldt voor basisscholen, middelbare scholen, mbo- en hbo-instellingen én universiteiten.

We vroegen ons af hoe Doetinchemse scholen hierop reageren. De directie van het Metzo College is wel blij met deze beslissing. “Het aantal leerlingen dat op het schoolplein rookt, is al flink afgenomen”, zegt directeur Hans Baan. De school verbiedt de onderbouw namelijk al vier jaar om buiten te roken. “En de bovenbouw moet pasjes hebben. Er rookt nog maar 20% van de leerlingen in vergelijking met een paar jaar geleden.”

‘Als leerkracht heb je een voorbeeldfunctie’

Ook Iselinge Hogeschool omarmt dit besluit. “We leiden de studenten op tot leerkrachten en als leerkracht heb je toch een voorbeeldfunctie”, vindt stafadviseur facilitair Jolande Wentink. De school was al bezig met een plan van aanpak omtrent het gezondheidsbeleid. “Dit is een mooie kans om het direct goed en zorgvuldig aan te pakken”, zegt ze.

Bewustwording

Er is een kans dat een aantal rokers volgend jaar buiten het schoolterrein een sigaret opsteekt. Voor beide scholen geldt dan ook dat ze verder denken dan een rookvrij schoolplein zonder asbakken met ‘verboden te roken’-bordjes. Ze willen leerlingen ook bijstaan door ze bewust te maken. “Bijvoorbeeld door de GGD een schooldag uit te nodigen”, zegt Jolande.

Het Graafschap College was helaas niet in de gelegenheid om te reageren.

Lees ook:

Aanlijnen kat

Katten buiten aan de lijn: zin of onzin? Dit vindt Gemeente Doetinchem

Wie zijn kat niet aanlijnt, overtreedt Europese regels, zo meldt NOS. Ja, het staat er echt. Terwijl...

Meer over

Nieuws

adv.