Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Doetinchemmers over naleven coronaregels: ‘Zoveel mogelijk aan de regels houden’

Door Pim Gerritzen 22 mei 2020

De één besluit om zijn verjaardag toch te vieren of met een vriendengroep te chillen en een ander zoekt het contact liever nog niet op. Doetinchemmers staan dagelijks voor sociale dilemma’s. Voor sommigen wordt het steeds moeilijker om zich aan de regels en adviezen van de overheid te houden. Een onderzoek beaamt dit: 16,1 procent van de mensen die in onze provincie woont, houdt zich minder goed aan de coronamaatregelen dan aan het begin van de lockdown. Oftewel: 83,9% houdt zich nog netjes aan de maatregelen. 

Dat blijkt uit een enquête van LocalFocus en Kieskompas. In het onderzoek is aan zo’n 17.000 Nederlanders gevraagd hoe zij nu met de coronamaatregelen omgaan. Over het algemeen bleek daaruit dat twee op de tien Nederlanders nu soepeler omgaat met de regels en adviezen van de overheid dan aan het begin van de lockdown.

Zo zit het in Gelderland

We zijn in Gelderland bijzonder positief over ons eigen gedrag: zo’n driekwart (73%) zegt zich nog altijd even goed aan de maatregelen te houden als in maart. Opvallend negatiever is het beeld dat een groot deel van deze mensen heeft over anderen. 77,2% vindt namelijk dat anderen inmiddels minder goed omgaan met de richtlijnen. Dat is bijna acht op de tien inwoners.

Hier zie je hoe dat in andere provincies zit:

Tekst gaat verder onder tabel.

Welke regels worden minder goed opgevolgd?

En als inwoners van Gelderland dan toch soepeler met de regels omgaan, welke regels lappen zij dan eerder aan hun laars? Ook daar deed LocalFocus onderzoek naar. De resultaten:

  • 10% gaf aan buitenshuis minder goed anderhalve meter afstand te houden tot anderen;
  • 5,6% gaf aan weleens meer dan 3 gasten te ontvangen of met meer dan 3 personen ergens op bezoek te gaan;
  • 5,2% was niet meer regelmatig zijn of haar handen;
  • 1,5% gaat weleens naar buiten bij verkoudheidsklachten;
  • 0,9% gebruik alleen het OV als het noodzakelijk is.

Uit de open antwoorden bleek dat er zowel praktische (druk in de supermarkt, smalle straten) als emotionele redenen zitten achter het niet handhaven van de anderhalve meter afstand. Zo geven mensen aan dat het soms druk is in de supermarkt of dat sommige straten smal zijn. Vaak gaat het om grootouders die het niet kunnen laten hun kleinkinderen te knuffelen, maar ook bij andere familieleden speelt de ‘huidhonger’ op. “Ik moest echt mijn moeder een knuffel geven,” schrijft iemand.

Dit vinden Doetinchemmers

Toen we een aantal Doetinchemmers vroegen hoe zij nu met de coronamaatregelen omgaan, merkten we dat het ook in Doetinchem weer wat drukker begint te worden. Volgens de Ulftse Marissa Hendriks (27) ziet dit ook en hoopt dat mensen zich wel zoveel mogelijk aan de regels blijven houden. Zelf werkt ze in Slingeland Ziekenhuis en heeft met eigen ogen gezien wat de impact van het virus is op een mens. “Dan ben je vanzelf drukker met het handhaven van de regels.”Toch merkt Marissa zelf ook dat ze nu eerder afspreekt met vrienden. “Dat is wel vooral buiten én we blijven ons aan de maatregelen houden.”

Netjes op anderhalve meter

Ook de Doetinchemse ondernemers blijven zicht netjes aan de regels houden. Bij Gio’s merken ze vooral dat mensen veel minder genieten nu het terras nog niet open kan. Qua coronamaatregelen merken zij weinig verschil, want in de ijszaak gelden nog steeds dezelfde maatregelen als eerder. “Dat wil zeggen maximaal vier mensen tegelijk binnen, een aparte route voor in en uit en natuurlijk netjes anderhalve meter houden”, zegt Olle Rekers van Gio’s.

Lees ook:

Uit eten of terrasje pakken in Doetinchem: zo ziet dat er straks uit

Kun je niet wachten tot het 1 juni is? Premier Rutte kondigde op de persconferentie van 19 mei aan d...
coronabesmettingen

Versoepelde coronamaatregelen in Doetinchem: ‘Direct al 200 boekingen’

De professionele schaar kan volgende week door de te lange lokken van Doetinchemmers. Het kabinet he...
Just Order

Just Order: De Doetinchemse oplossing voor anderhalvemeterprobleem in de horeca

De horeca in de anderhalvemetersamenleving: het blijft een grote puzzel. Doetinchemmers Bengt Bennin...

 

Meer over

Corona Nieuws

adv.