Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Update: beslissing rechter over grote vechtpartij in Doetinchem

Door Kelly Heerink 24 oktober 2019

Het is het gesprek van de week: de grote vechtpartij waarover onze collega’s bij de Gelderlander schreven dat zelf landelijk nieuws werd. Tijd voor een overzicht; dit is wat we tot nu toe weten. Klik door voor de laatste update.

Pagina 1/12
⟵ swipe swipe ⟶

Massale vechtpartij in het centrum

De vechtpartij begon zaterdag rond 3.00 uur ’s nachts in Club 22-24, waar een man of tien op de vuist ging. De politie werd gebeld en de groep werd uit de zaak gezet. Ze vochten verder op straat.

Mishandeling in de Korte Kapoeniestraat

Foto: ANP

Toen de politieagenten ter plekke waren, zagen ze dat iemand werd mishandeld in de Korte Kapoeniestraat. Tijdens de ingreep keerden de vechterbazen zich tegen hen. De groep breidde snel uit tot bijna 50 man tegen acht agenten. Het 20-jarige Doetinchemse slachtoffer vluchtte in eerste instantie, maar heeft zich inmiddels gemeld bij de politie.

Bijna 50 agenten uit de wijde regio opgetrommeld

Gevecht Doetinchem
Foto: ANP

De agenten kregen klappen en trappen van de groep, waarna hulp werd ingeschakeld. Alle beschikbare agenten in de wijde regio (bijna 50 agenten) werden aangevoerd. De politie zette de wapenstok, pepperspray én twee honden in.

Vier mannen aangehouden

Foto ter illustratie: Unsplash

De vier mannen die zich ‘het meest misdroegen’ zijn aangehouden en zaten vast voor onderzoek en verhoor. Het gaat om twee man uit ’s-Heerenberg (23 en 47 jaar oud) en twee mannen (23 en 48 jaar oud) zonder vaste woonplaats. Eén van hen raakte gewond door een hondenbeet. Voordat hij in de cel werd gezet, is hij ter plekke behandeld door ambulancepersoneel.

Update woensdag 16 oktober: Twee van de vier verdachten zijn vrijgelaten. De mannen van 23 uit ’s-Heerenberg en 23 zonder vaste woonplaats, zijn dinsdag op vrije voeten gesteld, zo laat de politie weten. Het tweetal moet zich op een later moment bij de politierechter verantwoorden. De andere twee opgepakte mannen blijven twee weken langer in de cel, zo heeft de rechter-commissaris woensdag bepaald.

Eén agente raakte lichtgewond

112-ambulance-ongeluk-anp
Foto ter illustratie: ANP

Eén agente raakte lichtgewond aan haar hand door een schop van één van de verdachten. Ook zij werd behandeld in de ambulance.

Reacties van Doetinchemmers

Mark Boumans
Foto: Gemeente Doetinchem

Burgemeester Mark Boumans
De burgemeester noemt de vechtpartij grensoverschrijdend en shockerend voor iedereen die erbij was en juicht toe dat álle verantwoordelijken gepakt en gepast gestraft worden, zoals eventuele horeca- en centrumverboden.

Voorzitter Doetinchemse afdeling Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Robby Welling
Robby is geschokt en vindt het niet bij Doetinchem passen, ‘waar uitgaan normaal gesproken rustig en gezellig is’.

Beide heren vrezen niet voor imagoschade voor Doetinchem na het hevige geweld van afgelopen weekend.

Ook de korpschef vindt het onacceptabel

Korpschef Erik Akerboom (Politie Nederland) laat weten dat hij het geweld buitensporig en onacceptabel vindt.

De politie zoekt naar getuigen

Foto ter illustratie: Unsplash

De politie wil graag met mensen in contact komt die iets hebben meegekregen van het geweld. Ook foto’s en videobeelden van het incident zijn welkom. Uploaden kan via de site van de politie.

De beelden worden bekeken

beveiligingscamera-doetinchem-camera
Foto ter illustratie: ANP

De beelden van beveiligingscamera’s aan horeca- en winkelgevels en van bewoners die in de binnenstad hangen worden bekeken en meegenomen in het onderzoek door de politie. Camera’s in de binnenstad moeten helpen om Doetinchem een veilige uitgaansstad te houden vinden de politie, de Doetinchemse afdeling van KHN én burgemeester Mark Boumans.

Gebak en worstenbroodjes

appeltaart het gevang
Foto ter illustratie: Pixabay

De raadsleden van Doetinchem wilden met gebak en worstenbroodjes een blijk van waardering tonen aan de politiemensen die afgelopen weekeinde ’s nachts in de weer waren. Dat werd gewaardeerd!

De rechter beslist (update)

cel
Foto ter illustratie: Unsplash

Update 24 oktober: Twee vechtersbazen moesten zich woensdagmiddag 23 oktober bij de politiesnelrechter in Zutphen verantwoorden voor hun aandeel, meldt de Gelderlander. De 47-jarige Doetinchemmer moet vijf maanden de cel in en krijgt een locatieverbod van twee jaar voor het Simonsplein en omgeving. Ook moet de man een schadevergoeding van 800 euro betalen aan de agente die hij geschopt heeft en aan één van de andere slachtoffers. De man uit ‘s-Heerenberg (48) krijgt een celstraf van vier maanden en een vergelijkbaar locatieverbod.

Lees ook:

Heftig! 3 x reuring dit weekend in en om Doetinchem

Sirenes, knallen, gevechten en heel veel politie. Het weekend in Doetinchem verliep zeker niet gemoe...
Pagina 1/12
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

112 Nieuws

adv.