Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Het coronavirus en hoe Doetinchem zich hierop voorbereidt

Door Indebuurt Doetinchem 6 maart 2020

Let op: dit artikel bevat inmiddels deels verouderde informatie en adviezen! Lees dit up to date artikel.

In hoeverre zijn Doetinchemmers bezig met het coronavirus, dat ook de Achterhoek heeft bereikt? Indebuurt ging op onderzoek uit en ontdekte dat er in drogisterijen en supermarkten nauwelijks meer desinfecterende handgel te krijgen is. Ook belden we met de GGD en het Slingeland ziekenhuis. In dit lijstje vind je alles over het virus en hoe we er in Doetinchem mee omgaan.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Over het coronavirus

Ten eerste; waar komt het coronavirus eigenlijk vandaan? Om precies te zijn uit de regio Wuhan in China. Eind 2019 brak daar het coronavirus uit. In korte tijd is het virus snel verspreid en steeds meer mensen raken besmet. De Wereldgezondheidsorganisatie doet samen met de Chinese autoriteiten onderzoek naar het virus.

Mensen met de ziekte hebben last van koorts en luchtwegklachten zoals hoesten of kortademigheid. Het virus verspreid zich snel, dat komt omdat het van mens op mens overdraagbaar is. Het RIVM gaat er op dit moment vanuit dat één persoon met het virus, gemiddeld twee personen kan besmetten.

Ben jij in een gebied geweest waar het coronavirus aanwezig is en heb je last van koorts en/of luchtwegklachten? Neem dan contact op met je huisarts.
Door het virus adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken alleen noodzakelijke reizen naar China en delen van Italië te maken.

Slingeland Ziekenhuis

Slingeland Ziekenhuis
Foto: Redactie indebuurt

“Als ziekenhuis zijn wij goed voorbereid op de eventuele uitbraak van het coronavirus”, zegt Saskia Steenbergen, woordvoerder van de overkoepelende ziekenhuisorganisatie Santiz. Volgens Saskia gelden er in dit soort gevallen standaard protocollen bij ziekenhuizen. “Patiënten met klachten kunnen worden opgenomen om vervolgens geïsoleerd te worden verzorgd.”

De woordvoerder benadrukt dat er in Doetinchem nog geen sprake is van het virus. Er is volgens haar dan ook nog geen reden voor paniek. “Eerder kregen we te maken met de Mexicaanse griep (2009, red.) en waren daar ook goed op voorbereid. Daarnaast komen er jaarlijks mensen met hevige griepverschijnselen binnen. Ook daar gaan we altijd voorzichtig mee om.”

GGD

Informatiepakket dat uitgedeeld werd aan de leden van de chinese gemeenschap tijdens een bijeenkomst met de Chinese gemeenschap over het coronavirus. Foto: ANP

We waren wel benieuwd of er vanuit Doetinchem veel met de GGD wordt gebeld en welke vragen er komen. “Helaas kan ik daarover geen uitspraken doen”, zegt de woordvoerder van het GGD. “Maar ik weet wel dat wij klaar zijn voor een eventuele komst en dat we mensen zoveel mogelijk aanraden om op de site van het RIVM te kijken – deze informatie is heel volledig.”

Doetinchemmers en Doetinchemse bedrijven

Foto: Redactie indebuurt Doetinchem

Ben jij als Doetinchemmer of ondernemer al voorbereid op het virus? Laat ons dan weten hoe, we zijn benieuwd.

Drogisterijen en apotheken

Foto: Redactie indebuurt Doetinchem
Foto: Redactie indebuurt Doetinchem
Foto: Redactie indebuurt Doetinchem

Bij drogisterijen als Etos en Kruidvat in Doetinchem zijn de desinfecterende handgels in trek. De schappen zijn helemaal leeg. “We doen ons best om aan te vullen, maar er is landelijk weinig verkrijgbaar”, laat een medewerker van Kruidvat weten.

Indebuurt sprak ook met Anita Temmink van Doetinchemse Apotheken. Volgens de apotheker moeten we niet in paniek raken en vooral de maatregelen treffen die echt werken.” Zoals hygiëne. Zelf merkt ze dat het coronavirus wel leeft in Doetinchem. “We krijgen veel vragen, maar kunnen de mensen alleen adviseren wat ze moeten doen als ze zelf zijn besmet met het virus óf om zelf niet besmet te raken.”

Zo gaan wij er op de redactie mee om

Foto: Redactie indebuurt Doetinchem
Indebuurt is een onderdeel van DPG Media en werkt samen op de Doetinchemse redactie met de Gelderlander, Doetinchems Vizier en sales. Er zijn desinfecterende handgels besteld en er wordt gewezen op persoonlijke hygiëne: dus veel je handen wassen! Ook volgen we de adviezen van het RIVM op: hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en het gebruik van papieren zakdoekjes.

Waar in Nederland zijn coronabesmettingen?

Dat kun je heel handig zien via deze kaart, die regelmatig een update krijgt:

Misschien wil je dit ook lezen:

Zo moet het splinternieuwe Slingeland Ziekenhuis er in 2025 uit zien

Eindelijk! De schetsen van het nieuwe Slingeland Ziekenhuis, dat in de toekomst langs de snelweg A18...

Waarom huisartspraktijk Rottschäfer moet verhuizen uit dit mooie pand

Het karakteristieke pand aan de Frielinkstraat, waar lang geleden de kweekschool in zat, moet een ge...
Slingeland Ziekenhuis

Behandelkosten tussen ziekenhuizen lopen flink uiteen: zo zit het in Doetinchem

Wanneer je een auto gaat kopen, ga je hoogstwaarschijnlijk langs verschillende autodealers in om de...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Nieuws

adv.