Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Weet wat je wil: ‘Met deze methode helpen wij mensen keuzes te maken’

Aangeboden door Stichting Riwis Zorg & Welzijn 13 augustus 2020

We kennen het allemaal: je wil iets veranderen in je leven, maar hoe pak je dat nou aan? Riwis Zorg & Welzijn heeft de oplossing voor hun cliënten: de IRB-methode. Eenvoudig, overzichtelijk en altijd toepasbaar. Mariska Pleiter werkt bij Riwis en legt jullie graag uit hoe het werkt!

Riwis Zorg & Welzijn ondersteunt mensen met psychische, sociaal-maatschappelijke of lichamelijke hulpvragen. Dit doen zij door middel van de IRB-methode. IRB-expert Mariska vertelt dat de methode niet alleen geschikt is voor hun cliënten: “Het is voor iedereen nuttig als zij voor grote keuzes en veranderingen staan.” Wel benadrukt ze dat Riwis Zorg geen cursus aanbiedt: “Wij doen het puur en alleen om onze cliënten met een zorgvraag (en indicatie) te helpen om hun leven weer op de rit te krijgen.”

‘Focus op veranderwens’

“IRB staat voor individuele rehabilitatie benadering en zorgt dat cliënten makkelijker kunnen participeren in de maatschappij”, vertelt Mariska. Bij deze methode ligt de focus op de veranderwens van de cliënt. “Dat kan op verschillende terreinen: wonen, werken, leren, dagbesteding, vrije tijd en sociale contacten”, legt Mariska uit.

Handige tool voor iedereen

Mariska moet lachen als mensen denken dat deze methode alleen voor cliënten werkt. Het tegendeel is waar, want de veranderwensen zijn vaak hele dagelijkse dingen. “Ik pas de methode zelf ook weleens toe als ik een lastige beslissing moet maken.” Volgens de zorgspecialist is het een handige tool in het dagelijks leven van veel mensen. “Het draait kort door de bocht om: wat wil ik, hoe kan ik het bereiken en wat kan me helpen.”

Lees verder onder de foto: 

IRB Methode, Riwis Zorg
Foto: Redactie indebuurt Doetinchem

‘Inspelen op intrinsieke motivatie’

De IRB-methode bestaat uit vier fases, welke samen moeten zorgen voor het verwezenlijken van de veranderwens. “Eerst verken je de behoefte van mensen en schat in hoe groot de noodzaak van de wens is. Daaruit komt een concreet doel. Dat kun je niet pushen, want de cliënten moeten in beweging komen. Zij willen een verandering, dus spelen we in op hun intrinsieke motivatie”, legt Mariska kort uit over de eerste fase.

Fase 2 en 3

“In fase 2 en 3 kijken we naar het daadwerkelijke doel. Welke eisen zijn hieraan verbonden en wat zijn knelpunten voor de cliënten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de eisen van een school voor een opleiding. Stap voor stap kijken we samen wat zij nodig hebben om hun veranderwens te verwezenlijken. Hebben ze hulp nodig? Dan schakelen we hulpbronnen in. In het geval van onderwijs kan dit extra bijles zijn.” Dit alles moet volgens Mariska leiden tot een succesvolle fase 4: het behalen en behouden van het doel.

Test het zelf

Zoals gezegd: de IRB-methode passen ze bij Riwis Zorg & Welzijn toe op cliënten met een veranderwens. Om dit inzichtelijk te maken hanteren Mariska en haar collega’s IRB in Beeld. “Aan de hand van blokken bepaal je steunpilaren en belemmeringen die druk uitoefenen op je wens”, legt Mariska uit.

Lees verder onder de foto:

IRB Methode, Riwis Zorg
Foto: Redactie indebuurt Doetinchem

Volgens haar is het ook goed om dit thuis eens te testen als je voor een lastige beslissing staat: “Schrijf voor jezelf een concrete wens op. Bepaal dan van wie je steun krijgt en wat belemmeringen zijn om dit een succes te maken. Als dit inzichtelijk is, bepaal je wie of wat je kan helpen deze belemmeringen weg te nemen en je veranderwens succesvol te maken.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Stichting Riwis Zorg & Welzijn. Meer over Stichting Riwis Zorg & Welzijn ontdekken?

Stichting Riwis Zorg & Welzijn zorg

Dr. Huber Noodtstraat 85c, Doetinchem

Bekijk meer:zorg

adv.