Wat te doen bij overstroming, brand of een ongeluk? Hier kunnen Doetinchemmers terecht

Geen enkele Doetinchemmer zit erop te wachten, maar iedereen kan een ongeluk of andere noodsituatie meemaken. Het is goed om te weten welke personen of instanties je waarvoor inschakelt. Hier is een overzicht, vergeet het niet met andere Doetinchemmers te delen.

Brand

Kaarsen, kortsluiting of een andere oorzaak: woningbranden komen regelmatig voor. Je hoopt natuurlijk dat jouw Doetinchemse stulpje gespaard blijft, maar als je huis toch in brand staat bel je 112. Je spreekt dan met een medewerker van de algemene meldkamer die je zo snel mogelijk helpt.

De Doetinchemse brandweer komt natuurlijk zo snel mogelijk. Landelijk gezien zijn de volgende tijden vastgesteld waarin een brandweerwagen op locatie moet zijn:

 • Vijf minuten bij winkels met een gesloten constructie (denk aan een rieten dak), woningen die boven een winkel liggen of gebouwen met cellen.
 • Zes minuten bij portiekwoningen, portiekflats of gebouwen voor mensen waar mensen wonen die niet volledig zelfredzaam zijn.
 • Acht minuten bij winkels, zorginstellingen, onderwijsgebouwen en niet eerder genoemde woningen.
 • Tien minuten bij kantoren, sportscholen en overige gebouwen.

Bron: Brandweer.nl.

brandweerman-michiel-doetinchem-brandweerauto
Foto: Redactie indebuurt

Gaslucht in huis

Na een lange werkdag kom je thuis. Je stapt de deur in en… gaslucht. Het is belangrijk om direct actie te ondernemen. Consuwijzer heeft de volgende richtlijnen opgesteld:

 • Draai de hoofdkraan van de gasleiding dicht.
 • Open deuren en ramen.
 • Maak geen vuur.
 • Doe lampen of elektrische apparaten niet aan of uit.
 • Bel het nationaal storingsnummer 0800-9009.
 • Ga naar buiten en wacht op de storingsdienst.

Het nationaal storingsnummer is dag en nacht bereikbaar. Je melding komt automatisch terecht bij jouw netbeheerder.

Foto: Pexels

Overstroming

In de zomer van 2021 overstroomden sommige huizen in Limburg. Hier in Doetinchem was het gelukkig niet zo ernstig, maar wat als de kelder of andere delen van het huis zijn ondergelopen? Dan is het tijd voor herstelwerkzaamheden.

 • Als een (deel van) je woning onder water staat, bel je in geval van nood 112. Er komt zo snel mogelijk hulp.
 • Is er geen sprake (meer) van nood? Dan kun je bij een doe-het-zelfzaak, zoals Praxis een pomp halen om het water weg te halen.

Veiligheidsregio bij overstroming

Je denkt er misschien niet direct over na als je kelder is ondergelopen, maar je mag niet zomaar kraanwater drinken na een overstroming. Het water kan vervuild zijn. Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland bepaalt of het drinkwater veilig is na een overstroming. Bij twijfel kun je bellen naar 088 – 310 4000.

Foto: ANP

Inbraak

Is er bij jou thuis ingebroken? Hopelijk is er niet heel veel meegenomen! Als je het vermoeden hebt dat de daders nog in de buurt zijn, bel je 112. De politie is dan zo snel mogelijk bij jou. Als je zeker weet dat de daders weg zijn, bel je 0900-8844.

Belangrijk: ruim je huis niet direct op na inbraak! Politie Doetinchem komt bij je langs om te kijken of er sporen van de daders zijn achtergebleven.

Inbraak op een andere plek in Doetinchem

Ben je niet thuis, maar heb je het vermoeden dat er bij een andere Doetinchemse woning of gebouw wordt ingebroken? Bel ook dan 112.

Foto: ANP

Ongeluk

De nachtmerrie van iedere automobilist is waarschijnlijk een ongeluk. Als het jou ooit overkomt op de Terborgseweg of een andere gevaarlijke straat in Doetinchem, bel je – indien mogelijk – 112. De medewerker van de meldkamer bepaalt of het nodig is om een ambulance, politie- en/of brandweerwagen te sturen. De hulpverleners komen zo snel mogelijk jouw kant op.

Ziekenhuis

Ben je gewond of moet je ter controle naar het ziekenhuis? Dan is de kans groot dat je naar het Slingeland Ziekenhuis wordt gebracht.

Auto wegslepen

Als de auto niet meer te berijden is, wordt-ie door een expert van bijvoorbeeld de ANWB total loss verklaart. De auto wordt vervolgens weggesleept. Dit wordt door verschillende bedrijven gedaan, zoals. Houterman Autosleepdienst.

Foto: ANP

Gevaarlijke situatie op de A18

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je zelf niet betrokken bent bij een ongeluk, maar wel een gevaarlijke situatie op de weg spot. Misschien zigzagt een automobilist voor je op de A18 of is er een wegpiraat. Bel in dat geval direct 112, zodat de hulpdiensten deze automobilist van de weg kunnen halen. Goed om te weten: de hulpdiensten moeten hiervoor het kenteken van de auto weten.

Foto: Google Streetview

Dieren in nood

Je doet je best om jouw huisdier een fijn en veilig leven te geven, maar ook bij je viervoeter kan het flink misgaan. Wat moet je dan doen? Dat verschilt per situatie.

Acute nood

Zie je een dier in nood, dan bel je naar 144. De dierenpolitie komt zo snel mogelijk jouw kant op. Dit kan bijvoorbeeld als een hond is aangereden door een auto. Indien nodig komt ook de Doetinchemse brandweer langs.

Dierenarts bellen

Als de medewerker van 144 denkt dat er geen acute nood is, kun je naar je Doetinchemse dierenarts bellen. Hij of zij helpt je dan verder.

Vogelopvang

In sommige gevallen zijn er speciale opvangcentrums voor dieren. Zo ook bij vogels. Als je een zieke of gewonde vogel ziet, kun je deze brengen naar de vogelopvang in Doetinchem. De dierenambulance zegt hierover: “Gooi voorzichtig een doek over de vogel, zodat deze niet weg kan vliegen. Pak de vogel met de doek eromheen voorzichtig op. Lukt het vangen niet, bel dan de dierenambulance.”

Foto: ANP

Dier in een hete auto

Warm zomerweer is fijn, maar kan ook levensgevaarlijk zijn. Vooral voor honden kan de hitte fataal worden. Ieder jaar lijden en overlijden viervoeters wanneer hun baasjes de fout maken hen in een geparkeerde auto achter te laten. Wat kun je doen als je in Doetinchem een hond in een snikhete auto tegenkomt?

Als de hond nog goed en alert reageert, is de situatie minder dringend. Probeer allereerst de eigenaar op te sporen door het kenteken te noteren. Lukt dit niet, dan kun je bellen naar 144 (het telefoonnummer van de dierenambulance) of bel naar 0900-8844 om politie Doetinchem in te schakelen. In veel gevallen kan de politie je ook verder helpen. Blijf in ieder geval bij de auto tot de situatie is opgelost.

In onderstaand artikel lees je meer over hoe je moet handelen als je een dier in een hete auto tegenkomt:

Help, een hond in een snikhete auto! Dit moet je doen als je het tegenkomt in Doetinchem

 • 112, Dieren

Lekker hè, dat zonnige weer! Maar het kan ook levensgevaarlijk zijn. Vooral voor honden kan de…

Telefoonnummers hulpdiensten

In geval van nood wil je natuurlijk zo snel mogelijk hulp inschakelen. Hier check je een lijst met telefoonnummers die voor elke Doetinchemmer handig is om bij te hand te hebben. Tip: sla de nummers ergens op. In je contacten, schrijf de nummers op een briefje of maak een screenshot van dit artikel. Het is altijd verstandig de nummers binnen handbereik te hebben.

Meer in deze categorie

Gezondheid

Ga naar “Altijd al willen proberen? Deze alternatieve geneeswijzen zijn er in Doetinchem”

Altijd al willen proberen? Deze alternatieve geneeswijzen zijn er in Doetinchem

Centrum Doetinchem binnenstad
Ga naar “Linda helpt ouderen in Doetinchem: ‘Wij hebben én nemen echt de tijd voor iemand’”

Linda helpt ouderen in Doetinchem: ‘Wij hebben én nemen echt de tijd voor iemand’

Aangeboden door Saar aan Huis

Ga naar “Hierom is Theo zo blij met de wandelgroep in zijn buurt”

Hierom is Theo zo blij met de wandelgroep in zijn buurt

Aangeboden door Menzis

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10”

Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker Informatiebeheer”

Medewerker Informatiebeheer

 • Waterschap Rijn en IJssel
 • Fulltime
Ga naar “Backend Developer”

Backend Developer

 • Realtimes - Publishing Network
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Service Technicus”

Service Technicus

 • Continu Professionals
 • Fulltime