Laserbehandeling bij Long-Covid: ‘Vooral het toenemen van energie wordt gewaardeerd’

Aangeboden door Fysiotherapie & ShockWave Doetinchem

Beeld: Fysiotherapie & ShockWave Doetinchem

Al sinds 1985 werkt Feyk Hogenbirk met LASER in zijn praktijk. LASER is een afkorting van Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. Een hele mond vol. In het begin paste de Doetinchemmer deze behandelingen vooral toe bij sportletsel, onder andere voor de boys van De Graafschap. Nu zet Feyk laserbehandelingen succesvol in voor Long-Covidpatiënten. Hij legt in dit artikel uit hoe deze laserbehandeling werkt.

Dankzij zijn 40 jaar werk- en cursuservaring, heeft Feyk zich altijd beziggehouden met ontwikkelingen op het gebied van laserbehandelingen. Zo werkte hij door de jaren heen met zeer sterke lasers voor de behandeling van couperosevaatjes, wijnvlekken, pigment, ontharing en rimpels. Feyk volgde voor het geven van die laserbehandelingen verschillende opleidingen in onder meer Amerika en Australië, Engeland en Oostenrijk. Ook rondde hij de essentiële Laserveiligheidscursus af in 1994. De cosmetische laserbehandelingen liet Feyk in 2008 achter zich. Sindsdien focust hij zich volledig op echografie, high energy shockwave en laser.

De deep tissue laser

Eerst even wat uitleg over laserwerking. Een laserstraal is sterk opgewekt licht van één golflengte. Dankzij de evenwijdige straal kun je enorm ver schijnen. Je kent de laser misschien wel van een cd-speler of een laserpointer. De power van een deep tissue laser, waarmee Feyk werkt in zijn behandelingen, is echter een stuk sterker (300.000 x sterker dan normale Fysio-laser!) Deze laserenergie passeert daardoor moeiteloos de huid. Afhankelijk van de kracht en golflengte van dit type laser, kan de straal tot wel tien centimeter diep onder de huid reiken.

Natuurkundige Albert Einstein stelde al vast dat laser een paar speciale eigenschappen heeft: het is een evenwijdige straal, het heeft een golflengte én laserlicht bestaat uit deeltjes. Die deeltjes heten ‘fotonen’ en zijn eigenlijk energiepakketjes. En dat is nu precies waar het bij de long-covidlaserbehandeling om gaat.

Lees verder onder de afbeelding

Beeld: Fysiotherapie & ShockWave Doetinchem

Hoe verloopt de behandeling?

Weefsel wat niet goed functioneert, heeft gebrek aan energie op celniveau. Dat leidt tot dysfunctie en pijn. Als eerste vindt er daarom een gedegen onderzoek plaats naar het klachtenpatroon van iedere patiënt, door het invullen vragenlijsten, en waar nodig met echografie. Dat weefsel wordt vervolgens behandeld met de intense rode laser. De fotonen (energiepakketjes) passeren de huid zonder direct opgenomen te worden. De energie van de fotonen wordt vervolgens voornamelijk geabsorbeerd door de zogeheten mitochondriën. Dat zijn de energiecentrales van de cel.

Weefselherstel en pijnafname

Bij onder andere Covid-, maar ook bij burn-out-patiënten, zijn die energiecentrales leeg getrokken door de afweersystemen. De cellen en weefsels kunnen daardoor niet goed ‘opladen’ tot hun oude energieniveau. Het is alsof je een telefoon oplaadt en als hij net tien procent opgeladen is, je hem weer leegbelt of appt. Hierdoor stagneren belangrijke herstelprocessen. De hulp van buitenaf, het laserlicht, wordt dus gretig omarmd door de cellen. Dat leidt tot weefselherstel en pijnafname. En dat gaat doorgaans heel snel, want vaak al tijdens de eerste behandeling voelen mensen de pijn afnemen of veranderen. Het weefsel blijft gloeien en zo gaat het herstel thuis door.

Het is vervolgens wel van belang dat Long-Covidpatiënten zich realiseren dat de nieuwe energie in de cellen niet direct opgebrand moet worden. Zeker niet door intensieve conditie- of krachttraining. Het energieniveau moet eerst verduurzaamd worden door activering van de eigen mitochondriën.

Voor wie?

Aandoeningen die van oorsprong al met een deep tissue laser behandeld kunnen worden, lopen uiteen. Het gaat vaak om aandoeningen van het bewegingsapparaat: spieren, gewrichten, kapsels en banden. Denk aan artrose aan duimen en handen, of tennisarmen. Maar bijvoorbeeld ook pijnlijke spieren en gewrichten na trauma’s. Ook whiplashpatiënten kunnen veel baat hebben bij een laserbehandeling.

Sinds 2020 is hier dus de laserbehandeling voor Long-Covidpatiënten bijgekomen. Er staan in Nederland twee van deze ultrasterke deep tissue lasers om deze behandeling aan te bieden. Eén bij Feyk in Doetinchem en de ander bij Caroline Hoogendoorn in Apeldoorn, met wie Feyk ook contact heeft. Patiënten komen van heinde en ver naar Fysiotherapie & ShockWave Doetinchem voor de behandeling. Feyk probeert de intakes en behandelingen zo snel mogelijk in te plannen. Meestal lukt dat binnen één à twee weken.

Long-covidbehandeling bij Fysiotherapie & ShockWave Doetinchem

Na een uitgebreide intake wordt bekeken wat de insteek zal zijn voor de specifieke patiënt. Er zijn een aantal aangrijpingspunten: de milt (afweersysteem), de lever(energie), en de Plexus Solaris van het autonome zenuwstelsel, wat overeenkomt met de twee buikchakra’s. Dat laatste is vaak verantwoordelijk voor een lange lijst van ongrijpbare klachten die Long-Covidpatiënten blijven houden.

Voordat de Laser aangaat, wordt de dominante hand bepaald. In die hand en aan de bijbehorende zijde in de voet, worden twee naaldjes gezet om de energiebanen aan te zetten. Vervolgens worden in ieder geval de lever, milt en Plexus Solaris behandeld met de laser. Maar aan iedere patiënt wordt een maatwerkbehandeling gegeven, gericht op zijn of haar specifieke klachten.

Lees verder onder de afbeelding

Beeld: Fysiotherapie & ShockWave Doetinchem

Al resultaat binnen vijf behandelingen

Dankzij de laserbehandeling van Fysiotherapie & ShockWave Doetinchem zijn in het algemeen betere en snellere resultaten te bereiken, die met geen andere behandeloptie te behalen zijn. De resultaten tekenen zich normaal gesproken al binnen vijf behandelingen af. Zo’n negentig procent van de mensen raakt binnen tien behandelingen klachtenvrij. De rest boekt nog altijd goede verbetering. Een enkeling blijkt non-responder en kan op een andere manier worden geholpen, bijvoorbeeld met de shockwavetherapie van Fysiotherapie & ShockWave Doetinchem.

Bij Long-Covidpatiënten werkt het anders en kan je niet alle symptomen weg laseren, maar er wordt meestal wel duidelijk op veel terreinen winst geboekt. Vooral het opkrikken van het energieniveau wordt door de patiënten heel erg gewaardeerd, omdat dat zo levensbepalend is. Er zijn doorgaans geen bijwerkingen na de behandeling. De behandeling past meestal naadloos in de multidisciplinaire aanpak van andere behandelaars zoals ergotherapeuten.

Vergoedingen

Laserapparatuur en -behandeling is erg kostbaar. Een laserbehandeling is in totaal € 95,- per sessie. In Nederland wordt de behandeling in eerste instantie niet vergoed. Als het echter past binnen jouw fysiobehandelplan mag er door de praktijk wel tot plusminus € 30,- per sessie worden gedeclareerd aan de zorgverzekeraar. De patiënt kan het resterende bedrag op factuur pinnen. Er is geen verwijzing meer nodig sinds 2006, dus je kunt zo terecht.

Long-Covidpatiënten kunnen voor de financiering van de behandelingen echter baat hebben bij de 2 x 50 behandelingen, die sinds 2020 door de overheid beschikbaar worden gesteld uit de basis zorgverzekering. Voor het gebruik maken van deze behandelingen is dan wél een verwijzing van jouw huisarts of specialist nodig.

Maak een afspraak

Wanneer je belt, worden jouw gegevens eerst opgenomen door de Antwoord Service. Hierna wordt meestal dezelfde dag nog door de praktijk contact opgenomen voor een intake plus eerste behandeling, die vaak binnen een tot twee weken plaats kan vinden. Het telefoonnummer van de praktijk is: 0314-394222. Ook kun je je via het contactformulier op de website aanmelden voor een intake.

Meer weten? Op de website vind je nog veel meer informatie over alle behandelingen, waaronder de Long-Covid-Laserbehandeling.

Fysiotherapie & ShockWave Doetinchem

3,8
(4)

Gezellenlaan 21, 7005 AX Doetinchem

Nu gesloten

Meer informatie

Fysiotherapie & ShockWave Doetinchem

3,8
(4)

Gezellenlaan 21, 7005 AX Doetinchem

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Gezondheid

Ga naar “Zonder afspraak een herhaalprik tegen corona: hier in Doetinchem kan het”

Zonder afspraak een herhaalprik tegen corona: hier in Doetinchem kan het

Ga naar “Altijd al willen proberen? Deze alternatieve geneeswijzen zijn er in Doetinchem”

Altijd al willen proberen? Deze alternatieve geneeswijzen zijn er in Doetinchem

Centrum Doetinchem binnenstad
Ga naar “Linda helpt ouderen in Doetinchem: ‘Wij hebben én nemen echt de tijd voor iemand’”

Linda helpt ouderen in Doetinchem: ‘Wij hebben én nemen echt de tijd voor iemand’

Aangeboden door Saar aan Huis

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99”

JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Mickey Mouse dekbedovertrek 100% katoen. € 24,99”

Mickey Mouse dekbedovertrek 100% katoen. € 24,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier?

 • Stichting Riwis Zorg & Welzijn
 • Parttime

Topper

Ga naar “Accountmanager”

Accountmanager

 • Pinkcube
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Sales Representative”

Sales Representative

 • Pinkcube
 • Fulltime

Topper