Jan is mentor: ‘Als het goed gaat met mijn cliënt, gaat het goed met mij’
Aangeboden door Stichting Mentorschap
Kwetsbare mensen hebben soms wat extra hulp nodig om de regie over hun eigen leven te houden. Bijvoorbeeld een jongvolwassene met een verstandelijke beperking of een hulpbehoevende senior. Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland zorgt voor werving, opleiding en ondersteuning van vrijwillige mentoren. Wil jij ook echt iets voor een ander betekenen?
Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland zoekt mentoren voor personen die door hun ziekte of beperking in bepaalde situaties moeite hebben met het begrijpen van informatie en het nemen van beslissingen. Voor hen is het ingewikkeld de regie te houden wanneer het gaat over hun verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling. Een mentor helpt hen daarbij. Doetinchemmer Jan Menderink (75) is zo’n mentor bij Stichting Mentorschap: “Ik ben nog prima fit en was erg nieuwsgierig naar het zorgzame werk als mentor.”
Nieuwsgierig naar het mentorschap
Omdat mentoren van Stichting Mentorschap onder andere meekijken in zorgdossiers en aanschuiven tijdens een overleg met andere betrokkenen, wordt de stichting benoemd door de rechter. Vrijwilliger Jan is in 2016 begonnen met het mentorschap. Hij werkte voorheen als HR-manager bij Achmea. “Ik wilde na mijn pensioen iets compleet anders gaan doen. De wereld van zorg over mensen met een verstandelijke beperking was totaal nieuw voor mij en ik was erg nieuwsgierig naar deze tak van zorg.” Als startende mentor word je begeleid, ondersteund, professioneel geschoold en ontvang je een reiskostenvergoeding.
Jan werkt ook nog als vrijwilliger bij Amphion Cultuurbedrijf en een landelijke pensioenkoepel. “Mijn werk als mentor is daar prima mee te combineren.” Zodra je start als mentor, volg je trainingen en workshops van Mentorschap om jouw rol als mentor goed op te pakken.
Lees verder onder de video
Persoonlijke band
Op dit moment geeft de Doetinchemse mentor hulp en ondersteuning aan drie cliënten. Als eerste ga je een kennismakingstraject aan met een cliënt. Het moet natuurlijk wel goed klikken van beide kanten. Dit traject bestaat uit een aantal ontmoetingen. Is er een match? Dan ga je een persoonlijke band aan met je cliënt. Jan: “Ik ontferm mij sinds begin 2017 over een cliënt uit Doesburg, met wie ik direct regelmatig contact heb. Met mijn andere twee cliënten spreek ik niet direct af, omdat zij daar zelf helaas niet meer toe in staat zijn, zowel geestelijk als lichamelijk. Deze communicatie loopt via hun persoonlijke begeleiders. Via hen merk ik gelukkig wel dat mijn bemoeienis als mentor erg wordt gewaardeerd.”
Regelmatig contact
Mentoren helpen met praktische ondersteuning en bieden een luisterend oor. Je hebt regelmatig contact met je cliënt, zorgverleners en of begeleiders. Als je cliënt nog familie of naasten heeft, informeer je hen ook regelmatig. Jan: “Zo overleg ik onder meer met de woongroepbegeleiders van de twee cliënten die zelf niet meer kunnen afspreken. Als mentor bespreek je met je cliënt of de betrokkenen allerlei zaken op het gebied van zorg. Denk bijvoorbeeld aan zaken voor de gezondheids- en woonsituatie van je cliënt.”
Afhankelijk van de zorg- en woonsituatie overleg je ook met andere betrokkenen. Bijvoorbeeld met de huisarts en de wooncoördinator (multidisciplinair overleg). Samen bespreek je dan de ontwikkelingen en zorgdoelen.
Werken aan een betere toekomst
Je werkt als mentor ongeveer vier uur per maand (gemiddeld één uur per week). Dit hangt natuurlijk wel af van jouw cliënt en het doel dat jullie samen voor ogen hebben. Samen werken jullie aan een betere toekomst. Ook Jan bezoekt dus één van zijn cliënten zo nu en dan of spreekt hem telefonisch. “Ik merk aan de cliënt, met wie ik regelmatig afspreek, dat hij ons contact erg waardeert. Zo was hij laatst met vakantie en ontving ik een persoonlijk ansichtkaartje van hem. Daarna belde hij ook nog uitgebreid over zijn mooie vakantietijd. Dat doe mij ook weer goed. Als het goed gaat met mijn cliënt, gaat het goed met mij.”
Online event
Denk jij na het lezen van dit verhaal: mentorschap is iets wat ook bij mij past? Op 26 oktober 2021 organiseert Stichting Mentorschap van 10.00 uur tot 11.00 uur een online event, dat je kunt bijwonen via Zoom. Je kunt vragen stellen, krijgt meer informatie en luistert naar ervaringen van mentoren. Maak jij het verschil? Voor anderen én jezelf? Meld je dan nu aan voor het online event. Mail naar [email protected] of bel 06-12339510. Lukt het niet om bij het event aanwezig te zijn, dan kun je altijd contact opnemen met Stichting Mentorschap. Dat kan via telefoonnummer 06-83651525, per mail of via het online contactformulier.
Meer informatie?
Nog meer weten over de rol van mentor bij Mentorschap? Luister hier naar de podcast of lees online meer over deze maatschappelijke functie.