Hierom is Theo zo blij met de wandelgroep in zijn buurt

Aangeboden door Menzis

Foto: Menzis

Theo Booltink (77) uit Didam deed mee aan de Nationale Diabetes Challenge. Twintig weken lang wandelde hij wekelijks met een wandelgroep in zijn eigen buurt. Onlangs sloot hij samen met de andere deelnemers uit het hele land de Challenge af. “Het wandelen is niet alleen gezellig, maar ook goed voor m’n gezondheid”, vertelt Theo.

Theo is een gepensioneerde ondernemer. Sinds hij zijn bedrijf in reinigingsmachines overdroeg aan zijn twee zoons, geniet hij samen met zijn vrouw Ans van het gepensioneerde leven. “We doen alleen nog maar leuke dingen. We wonen fijn, hebben een mooie tuin en zien onze kinderen en kleinkinderen regelmatig”, vertelt Theo.

Wandelen in de buurt en zwemmen in de tuin

Theo is een actieve wandelaar. Hij was altijd al graag buiten, maar begon actief te wandelen toen hij zo’n zes jaar geleden last kreeg van een hoge bloeddruk én een te hoog suikergehalte. Theo: “Via het gezondheidscentrum kwam ik in contact met Astrid Looman, mijn ondersteuner. Tijdens de jaarlijkse check-up kijkt zij naar mijn algehele gezondheid. Zij raadde mij de wandelgroep aan om zo genoeg te bewegen.”

Theo is zelfs zo enthousiast over het wandelen dat hij inmiddels in twee wandelgroepen zit. Naast het wandelen zwemt hij elke ochtend in zijn eigen zwembad in de tuin. “Maar nu het kouder wordt neem ik even pauze”, zegt Theo lachend. “In het voorjaar pak ik het weer op.”

Lees verder onder de fotogalerij >

Nieuwe mensen ontmoeten

En het vele bewegen werkt: Theo’s gewicht, bloeddruk en suikergehalte blijven nu goed op peil. “Mijn suikergehalte schommelt nog een beetje, maar dat gaat om hele kleine aantallen.” Het wandelen is routine geworden voor Theo. “We lopen elke maandagavond meestal met twintig tot vijfentwintig mensen. Nu het eerder donker wordt beginnen we in de middag. Het is niet alleen fijn om regelmatig te bewegen, ook op sociaal vlak is het leuk: je treft nieuwe mensen, spreekt steeds weer iemand anders en hoort nog eens wat.”

Nationale Diabetes Challenge

De Nationale Diabetes Challenge (NDC) is een beweegprogramma van de Bas van de Goor Foundation. Deelnemers wandelen ongeveer twintig weken lang één keer per week in eigen buurt. Zij worden hierbij begeleid door sportprofessionals en specialisten in zorg en welzijn. De wandelingen begonnen in het voorjaar. Samen trainden de deelnemers toe naar de feestelijke finale in september.

Door de NDC ervaren deelnemers op een veilige en gezellige manier dat bewegen goed is voor hun gezondheid. Tijdens het wandelen worden ook andere gezondheidsthema’s besproken, zoals voeding, ontspanning en slaap. Bewegen kan je namelijk helpen om chronische ziektes als diabetes beter onder controle te krijgen of zelfs te voorkomen.

Van deze feestelijke wandeling werd een mooie video gemaakt. Özcan Akyol kwam langs en Theo vertelt waarom hij het wandelen zo belangrijk vindt.

Lees verder onder de video >

Leuke uitdaging

De Nationale Diabetes Challenge was een leuke uitdaging voor Theo’s wandelgroep. “Mijn ondersteuner Astrid begon erover. Meerdere mensen in onze wandelgroep hebben zelf diabetes. We vonden het allemaal een leuk initiatief. Vorig jaar hebben we ook meegedaan met de NDC. We wandelen dan weer eens in een andere omgeving en nieuwe mensen om je heen, hartstikke leuk!”, vertelt Theo enthousiast.

In beweging

Ieder jaar organiseert de Bas van de Goor Foundation de Nationale Diabetes Challenge. En Menzis steunt dit initiatief om mensen met (een verhoogd risico op) diabetes in beweging te krijgen én te houden. Bewegen kan je namelijk helpen om chronische ziektes zoals diabetes beter onder controle te krijgen of zelfs te voorkomen. Door mensen zoals Theo te ondersteunen met initiatieven zoals de Nationale Diabetes Challenge, heeft Theo zelf weer grip op zijn gezondheid; is hij gezonder, staat hij positiever in het leven en is hij hopelijk minder afhankelijk van zorg of medicijnen. Een mooi voorbeeld van wat Menzis ‘leefkracht’ noemt.

Positieve kracht van gezond leven

Leefkracht betekent dat je bewust bezig bent met je gezondheid en zowel fysiek als mentaal de positieve kracht van gezond leven ervaart. Zodat je de dingen kunt doen die voor jou belangrijk zijn en je leven kunt leiden zoals jij dat wil. Menzis zet zich in voor de leefkracht van ieder mens; of je nu ziek of gezond bent. Bijvoorbeeld door op allerlei manieren hulp te bieden om een gezonde leefstijl te bevorderen. Hulp die je bijvoorbeeld individueel, samen met een coach of via online coaching oppakt. Voor Menzis dé manier om samen leefkrachtiger te worden en tegelijkertijd de zorg bereikbaar en betaalbaar te maken. Doe je mee?

Meer weten over leefkracht? Kijk op menzis.nl en ontdek welke hulp er is.

Meer in deze categorie

Gezondheid

Ga naar “Zonder afspraak een herhaalprik tegen corona: hier in Doetinchem kan het”

Zonder afspraak een herhaalprik tegen corona: hier in Doetinchem kan het

Ga naar “Altijd al willen proberen? Deze alternatieve geneeswijzen zijn er in Doetinchem”

Altijd al willen proberen? Deze alternatieve geneeswijzen zijn er in Doetinchem

Centrum Doetinchem binnenstad
Ga naar “Linda helpt ouderen in Doetinchem: ‘Wij hebben én nemen echt de tijd voor iemand’”

Linda helpt ouderen in Doetinchem: ‘Wij hebben én nemen echt de tijd voor iemand’

Aangeboden door Saar aan Huis

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10”

Douwe Egberts Filterkoffie van € 15,30 voor € 10

 • Jumbo
 • Geldig t/m 6 december 2022
Ga naar “Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50”

Dare to Share bij De Beren Restaurants. van € 75 voor € 37,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker Informatiebeheer”

Medewerker Informatiebeheer

 • Waterschap Rijn en IJssel
 • Fulltime
Ga naar “Backend Developer”

Backend Developer

 • Realtimes - Publishing Network
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Service Technicus”

Service Technicus

 • Continu Professionals
 • Fulltime