Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is vanaf nu verboden in Doetinchem en zo reageren Doetinchemmers

Door Kelly Heerink 23 maart 2020

Veel mensen houden zich aan de maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus, maar lang niet iedereen. Dat concludeert het kabinet tijdens de persconferentie op maandagavond 23 maart. Het gevolg: de maatregelen worden aangescherpt – al snapt Patrycja Lugowska (25) niet, dat er nog geen lockdown is aangekondigd. 

Het kabinet roept iedereen op om weg te blijven van samenkomsten. Om alleen boodschappen te doen en om zoveel mogelijk in je eentje een frisse neus te halen wanneer nodig. Bezoek over de vloer? Liever niet, maar met maximaal drie mensen en alleen als je anderhalve meter afstand neemt. “Het doel is en blijft: het beschermen van onze ouderen en kwetsbaren en zorgen dat de ziekenhuizen niet overbelast raken”, licht Mark Rutte tijdens de persconferentie toe.

Dit is tot 1 juni verboden in Doetinchem

  • Alle samenkomsten, evenementen en bijeenkomsten. Er is geen grens meer van het aantal personen, dus ook bijeenkomsten onder de honderd mensen zijn niet toegestaan.
  • Groepsvorming. Als blijkt dat drie of meer Doetinchemmers niet de anderhalve meter afstand houden, kunnen ze een boete krijgen. Uitzondering is er voor gezinnen en jonge kinderen die met elkaar spelen.

Burgemeester Boumans krijgt meer bevoegdheid

Burgemeester Boumans krijgt net als alle burgemeesters in Nederland zo snel mogelijk de bevoegdheid om forse boetes te handhaven. Voor Doetinchemmers kan zo’n boete oplopen tot zo’n €400,-. Ondernemers kunnen een prent van rond de €4000,- krijgen als zij zich niet aan de regels houden. De burgemeester mag ook sneller besluiten drukke locaties te sluiten. Lees op het AD wat er verder in de persconferentie is besproken.

Doetinchemmers reageren

“Ik snap eigenlijk niet dat het lot nog steeds in onze eigen handen ligt”, zegt Patrycja (25). De Doetinchemse woont tijdelijk in Rotterdam. “Normaal gesproken zag ik niemand in de speeltuin, nu is het hartstikke druk. Kinderen, maar ook pubers. Ze komen ook bij elkaar om te sporten.” Zelf houdt ze zich goed aan de regels, zo sport ze binnen en houdt ze afstand tijdens het winkelen. “Dat doet ook niet iedereen, laatst hoestte iemand mij zelfs in de nek.” Dat de schoonheidsspecialiste sluit, vindt ze jammer. “Van een bezoekje aan de nagelstudio word ik altijd heel blij en ontspannen.”

In Doetinchem volgden we, volgens burgemeester Boumans, diezelfde regels al een stuk beter op. Hij vertelde erover aan Regio8 in een video.

‘Een zware klap’

“De verplichte sluiting is uiteraard een zware klap voor ons compleet verbouwde beauty instituut”, zegt Kelly Elfring, de eigenaresse van Be-Smooth. Vorige week maandag hadden wij zelf al besloten een groot deel van het aanbod te schrappen en enkel de behandelingen te doen welke wij verantwoord geacht vonden. Nu wij geen behandelingen meer uit mogen voeren raakt dat ons uiteraard hard. De productverkoop met thuisbezorging blijft uiteraard wel doorlopen zodat wij een deel van onze cliënten op die manier kunnen helpen. De gezondheid van eenieder staat natuurlijk voorop, maar ik heb als ondernemer en zakenvrouw uiteraard ook de hoop dat deze maatregelen snel hun effect hebben zodat ook de toekomst van alle bedrijven, het personeel en de bijbehorende gezinnen gewaarborgd kunnen blijven.”

Lees verder onder de foto: 
Foto: Be-Smooth
Het raakt ook ondernemer Gerrit Driessen. “Door de nieuwe maatregelen moet ik met veel klanten in gesprek om afspraken te verzetten. Denk hierbij aan videoclips voor artiesten en foto’s en video’s bij bruiloften en communies. In het ergste geval moet ik ze annuleren, dat kost een hoop geld”, zegt Gerrit beduusd. De Doetinchemse filmmaker is dan ook gefrustreerd dat mensen zich niet eerder aan de richtlijnen van het RIVM hielden. “We moeten dit echt serieus nemen. Des te sneller zijn we van deze ellende af en kunnen we met z’n allen weer genieten van ‘normale’ alledaagse dingen.”

Lees ook:

Zo steken Doetinchemmers ouderen een hart onder de riem

Fakkels, ontroerende muziek en gezwaai: op Facebook kwam een hartverwarmend filmpje met een actie bi...

adv.