Constante piepjes en ruis voorkomen: 5 x dit wil je weten over oorsuizen

Aangeboden door Comfoor

Stel je eens voor: dag in, dag uit herrie in je hoofd. Wat als je altijd een piep, ruis, fluit, brom, zoem of ander geluid hoort? In Nederland hebben meer dan één miljoen mensen hiermee te maken. Dit aantal stijgt, vooral onder jongeren. Goede voorlichting en preventie zijn meer dan ooit nodig.

De Week van het Oorsuizen is van 1 tot en met 5 februari 2021. Ook Comfoor besteedt hier bewust aandacht aan. De gehoorspecialist uit Doetinchem vindt het hebben van controle over geluid belangrijk om volop van het leven te kunnen genieten. Comfoor vertelt jou graag meer over wat oorsuizen is én vooral: hoe je het kunt voorkomen.

Wat is oorsuizen?

Oordoppen Pluggerz
Bron: eigen foto

Alle klachten waarbij mensen fluiten, zoemen, gesis, brommen of een ander geluid ‘horen’, zonder dat dit daadwerkelijk in de omgeving aanwezig is, wordt oorsuizen genoemd. Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus en komt van het Latijnse ‘tinnire’ dat rinkelen betekent. Tinnitus kan zich in één of beide oren voordoen. Je kunt oorsuizen constant of met tussenpozen waarnemen en het wisselt in sterkte. Wanneer je eenmaal de tonen hoort, dan kan het soort geluid hetzelfde blijven, maar er kan ook een geluid bijkomen of verdwijnen.

Oorzaken van tinnitus

Foto: Comfoor

Waar te beginnen? Er zijn helaas enorm veel mogelijke oorzaken voor het ontstaan van tinnitus. Tinnitus kan ontstaan door verschillende ooraandoeningen zoals oorinfecties, middenoorontstekingen, gehoorschade of plotselinge doofheid. Ook medicijngebruik, een hersenschudding of een hoge bloeddruk kunnen (medische) veroorzakers van het oorsuizen zijn.

In de meeste gevallen is lawaai de boosdoener. Te hard geluid op de werkplek, bij festivals en concerten, bij het zelf muziek maken of een te hard volume via je oordopjes.

Gevolgen van tinnitus

Foto: Comfoor

De één zal het oorsuizen alleen maar irritant vinden, de ander krijgt er slaapproblemen door en weer een ander zal zich er angstig of gedeprimeerd door gaan voelen. Ongeveer 25 procent van de mensen die chronisch last heeft van oorsuizen, lijdt eronder en voelt zich daardoor flink beperkt in de dagelijkse bezigheden. Deze groep mensen beleven het leven met tinnitus als een enorme verslechtering van hun levenskwaliteit. Ze zijn constant op zoek naar een oplossing die hen van het irritante oorsuizen afhelpt.

Omgaan met tinnitus

via GIPHY

Door de permanente waarneming van ongewenst geluid hebben veel mensen concentratie- en slaapproblemen. Omdat tinnitus enorm afleidt, kost horen en verstaan meer inspanning. Dit kan leiden tot extra vermoeidheid. Door de aandacht op het oorsuizen te vestigen kan het een steeds dominantere plek in iemands leven innemen. Je gaat minder activiteiten ondernemen en blijft vaker thuis zitten. Hierdoor krijgt tinnitus steeds meer negatieve aandacht. In combinatie met stress of emotionele problemen kunnen de klachten verergeren.

Denk je na dit alles ‘ik herken dit en wat nu’? Een bezoekje aan de huisarts is altijd de eerste stap. Deze zal je eventueel doorverwijzen naar een KNO-arts, waarna verder onderzoek volgt. Wanneer de klachten ernstig zijn, gaat de arts op zoek naar een passende behandeling om de klachten draaglijker te maken.

Blijf klachten een stap voor

Foto: Comfoor

Oorsuizen kan met de juiste behandeling verminderen, maar je komt er zelden helemaal van af. Daarom is het veel beter om risico’s weg te nemen en klachten voor te blijven.

Op sommige veroorzakers van oorsuizen heb je zelf helaas weinig invloed. Waar je wél zelf invloed op kunt uitoefenen zijn de geluidsniveaus die via je oor de gehoorgang binnenkomen. Hopelijk kunnen we in de loop van 2021 weer met vrienden gaan genieten van festivals, concerten of een avondje uit. Ga dan niet direct naast een box staan, let op de geluidsniveaus en bescherm je oren door gefilterde oordoppen te dragen. Hiermee ben je beschermd en kun je toch optimaal genieten van geluid! Gehoorbeschermers zijn er voor elk budget en zowel universeel als op maat verkrijgbaar. Kortom: enjoy life, control sound!

Laat je adviseren

Heb je nog andere vragen over (het voorkomen van) oorsuizen? Of ben je benieuwd naar welke gehoorbescherming goed bij jou past? Neem dan even contact op met Comfoor en laat je adviseren.

Comfoor

4,8
(16)

Vlijtstraat 60-01, 7005 BN Doetinchem

Nu gesloten

Meer informatie

Comfoor

4,8
(16)

Vlijtstraat 60-01, 7005 BN Doetinchem

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Gezondheid

Ga naar “Zonder afspraak een herhaalprik tegen corona: hier in Doetinchem kan het”

Zonder afspraak een herhaalprik tegen corona: hier in Doetinchem kan het

Ga naar “Altijd al willen proberen? Deze alternatieve geneeswijzen zijn er in Doetinchem”

Altijd al willen proberen? Deze alternatieve geneeswijzen zijn er in Doetinchem

Centrum Doetinchem binnenstad
Ga naar “Linda helpt ouderen in Doetinchem: ‘Wij hebben én nemen echt de tijd voor iemand’”

Linda helpt ouderen in Doetinchem: ‘Wij hebben én nemen echt de tijd voor iemand’

Aangeboden door Saar aan Huis

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99”

Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit gebreide tuniek** € 14,99”

True Spirit gebreide tuniek** € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker Informatiebeheer”

Medewerker Informatiebeheer

 • Waterschap Rijn en IJssel
 • Fulltime
Ga naar “Service Technicus”

Service Technicus

 • Continu Professionals
 • Fulltime