5 x tips om gehoorschade op je werk te voorkomen

Aangeboden door Comfoor

Wat zeg je!? Gehoorschade door lawaai op het werk komt veel voor. Mensen dragen geen gehoorbescherming of gehoorbescherming die niet voldoende dempt. Natuurlijk wil je jouw oren voldoende beschermen. Maar hoe doe je dit? Gehoorspecialist Comfoor geeft vijf belangrijke tips.

Je wilt natuurlijk wel kunnen blijven communiceren met collega’s en waarschuwingssignalen horen, terwijl je gehoorbescherming draagt. Comfoor maakt hiervoor speciale oordoppen in haar lab in Doetinchem. De Pluggerz Earplugs zorgen ervoor dat omgevingsgeluid tot een veilig niveau gedempt wordt, terwijl je belangrijke signalen en je collega’s gewoon blijft horen.

Iedereen die in een omgeving werkt met een geluidsniveau boven de 80 decibel loopt risico op schade aan het gehoor. Gehoorbeschadiging zorgt voor veel ziekteverzuim en uitval, om nog maar te zwijgen over de sociale en maatschappelijke gevolgen. Helaas is gehoorschade niet te genezen en dus is het voorkomen ervan nog belangrijker.

1. Licht werknemers voor en neem hoortesten af

Foto: Comfoor

Bij geluid boven de 80 decibel in de werkomgeving moeten werkgevers hun werknemers voorlichten over de gevaren van schadelijk geluid. Bovendien moeten werkgevers in deze situatie gehoorbescherming beschikbaar stellen. Daarnaast moeten ze hun werknemers de mogelijkheid bieden om hun gehoor periodiek te testen. Met hoortesten krijg je als werkgever inzicht in de situatie en kun je eventueel meer preventieve maatregelen nemen. Je weet ook meteen of je medewerkers voldoende beschermd zijn tijdens hun werk.

2. Reduceer het geluid in de werkomgeving

Oordoppen Pluggerz
Eigen foto

Onderzoek als werknemer de mogelijkheid om de werkomgeving geluidsarmer te maken. Dat kan bijvoorbeeld door dempers op ventilatoren en afzuigers van machines te plaatsen. Maar bijvoorbeeld ook door lawaaiige processen in cabines te plaatsen. Ook het plaatsen van cabines, geluidswanden en schermen zorgen voor minder geluid. Daarnaast helpen akoestische aanpassingen in ruimtes, zoals: plafondsystemen en hangende geluidsabsorberende elementen.

3. Zorg voor goede gehoorbescherming

Foto: Comfoor

Goede gehoorbescherming is misschien wel dé belangrijkste stap bij preventie van gehoorbeschadiging. Werkgevers zijn verplicht om hun medewerkers gehoorbescherming aan te bieden bij een geluidsniveau van 80 decibel. Vanaf 85 decibel zijn werknemers ook verplicht om die gehoorbescherming te dragen.

De beste gehoorbescherming bestaat uit: de juiste demping voor de werkzaamheden, optimale spraakverstaanbaarheid en een comfortabel draagsysteem. Bovendien moet de gehoorbescherming geschikt zijn voor langdurig draaggebruik. Op maat gemaakte otoplastieken (gehoor beschermende oordoppen) met filter zijn hiervoor ideaal.

4. Zorg voor het juiste gebruik van de gehoorbescherming

via GIPHY

Als werknemers de beschikking hebben over goede gehoorbescherming moeten ze wel nog op de juiste manier gebruikt worden. Het is belangrijk dat medewerkers inzien welke zaken een rol spelen bij het ontstaan van gehoorschade. Het consequent dragen van gehoorbescherming is noodzakelijk om het risico van gehoorschade te beperken. Dus je oordoppen een half uurtje uitdoen om even snel een klus af te maken, kan al grote gevolgen hebben.

5. Geef het goede voorbeeld

oordoppen doetinchem comfoor
Foto: Comfoor

Lead by example gaat zeker op bij preventie van gehoorschade op de werkvloer. Leid teamleiders op en maak iedereen in je organisatie bewust van de risico’s. Laat anderen zien dat jij je gehoor serieus neemt en draag consequent je gehoorbescherming. En wees niet bang om anderen erop aan te spreken. Voor elke reden om je gehoorbescherming niet te dragen is er één die echt telt; gehoorbeschadiging is permanent en de sociale en professionele gevolgen enorm!

Wil jij meer weten over gehoorbescherming? Voor jezelf of je werknemers? Bekijk dan de website van Comfoor voor meer informatie en neem vrijblijvend contact op.

Comfoor

4,8
(16)

Vlijtstraat 60-01, 7005 BN Doetinchem

Nu geopend

Meer informatie

Comfoor

4,8
(16)

Vlijtstraat 60-01, 7005 BN Doetinchem

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Gezondheid

Ga naar “Zonder afspraak een herhaalprik tegen corona: hier in Doetinchem kan het”

Zonder afspraak een herhaalprik tegen corona: hier in Doetinchem kan het

Ga naar “Altijd al willen proberen? Deze alternatieve geneeswijzen zijn er in Doetinchem”

Altijd al willen proberen? Deze alternatieve geneeswijzen zijn er in Doetinchem

Centrum Doetinchem binnenstad
Ga naar “Linda helpt ouderen in Doetinchem: ‘Wij hebben én nemen echt de tijd voor iemand’”

Linda helpt ouderen in Doetinchem: ‘Wij hebben én nemen echt de tijd voor iemand’

Aangeboden door Saar aan Huis

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99”

Flanellen pyjama** van € 14,99 voor € 11,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “True Spirit gebreide tuniek** € 14,99”

True Spirit gebreide tuniek** € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker Informatiebeheer”

Medewerker Informatiebeheer

 • Waterschap Rijn en IJssel
 • Fulltime
Ga naar “Service Technicus”

Service Technicus

 • Continu Professionals
 • Fulltime