Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wisten jullie dat Doetinchem al héél lang geleden stadsrechten kreeg?

Door Pim Gerritzen 7 juni 2020

Vandaag de dag kennen we Doetinchem natuurlijk als stad! Maar weten jullie Doetinchem al sinds de middeleeuwen een ‘zelfstandige stad’ is?

We nemen jullie mee ver terug in de tijd naar het jaar 1236. Doetinchem kreeg toen stadsrechten van Otto de Tweede, graaf van Gelre.

Middeleeuwse rechten

We bevinden ons dan midden in de middeleeuwen en Doetinchem zag er toen vanzelfsprekend totáál anders uit. Doetinchem had op dat moment zelfs nog niet de bekende stadsmuren. Deze werden pas gebouwd tussen 1282 en 1350. Die weerhield Otto de Tweede echter niet om onze stad stadsrechten te geven.

Voordelen stadsrechten

Vanzelfsprekend hadden de stadsrechten voordelen voor de Doetinchemmers. Onze stad kreeg namelijk een eigen bestuur en eigen rechtspraak. Daarbij hoorden bijvoorbeeld twee burgemeesters, tiental schepenen en een stadsschrijver. Onze stad kreeg in deze tijd dus bijzondere rechten en privileges.

Leningen en militaire steun

Waren de stadsrechten dan uitsluitend een groot feest in deze tijd? Je raadt het al, nee! Er zaten ook nadelen aan het stadsrecht. Door het geven van deze rechten aan steden verzekerde de graaf zich namelijk van hun diensten. De stad moest hem namelijk betalen door middel van giften en leningen. Daarnaast moesten ze hem militaire steun geven als hij ten strijde trok.

Lees ook:

Doetinchem in afgelopen 100 jaar

Hoe vet: zo groeide Doetinchem in de afgelopen 100 jaar

Doetinchem is al een flink aantal eeuwen oud. Maar hoe zag het er vroeger uit? Wij bestudeerden de n...

Kijktip: het programma Schatgraven in het Stadsmuseum

Het Stadsmuseum was hartstikke trots, toen ze hoorden dat het bekende programma Schatgraven van Omro...

 

adv.