Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wat een verschil! Zo zagen de Doetinchemse winkelstraten er vroeger uit

Door Amber Hagemeijer 29 november 2020

Ben jij elke zaterdag te vinden op de Heezenstraat of Hamburgerstraat tijdens je wekelijke shopronde of zwalkte jij in de vroege uurtjes in de Grutstraat na een avondje stappen? Wist je dat de winkelstraten in de loop van de jaren erg veranderd zijn? Gelukkig hebben we de beelden nog!

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Grutstraat nu en 1936

Foto: Nick ter Haar
Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Tegenwoordig ziet de Grutstraat er zo uit. Een kleurrijke straat vol met heerlijke restaurants en terrasjes – die nu helaas gesloten zijn. Een heel verschil met deze straat in 1936. Toen liep er zelfs een rails dwars door de stad! Kun je het je voorstellen?

Hamburgerstraat nu en 1988

Foto: Rowan Jansen
Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Nu is Hamburgerstraat dé winkelstraat van Doetinchem. Kom jij hier ook graag om lekker te shoppen of zit jij het liefst op één van de bankjes kijkend naar alle langslopende mensen? In 1988 was de Hamburgerstraat ook al één en al gezelligheid. Herken jij de winkels van toen nog? Rechts zie je de winkels Punte, Bata, Bervoets, Sutterland en helemaal achteraan C&A. Links kun je alleen HEMA goed zien.

Heezenstraat nu en 1980

Foto: Rowan Jansen
Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Nu vind je in deze leuke straat onder andere de winkels LYNN en Venetië en deze kunstige plantenbakken. In 1980 was het ook al zo’n gezellig straatje. Je ziet hier de Heezenstraat gezien vanaf de Nieuwstad/Walstraat. Links zie je contactlenzencentrum Lindenhovius en slagerij Willem Mulder. Rechts zie je Aalsmeer Bloemenhuis. En niet alleen de straat is leuk, maar de kleren van de nozem op de foto zijn toch ook fantastisch!

Boliestraat nu en 1956

Foto: Rowan Jansen
Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Loop jij ook graag door de Boliestraat, snuffelend in alle leuke winkeltjes? Op de tweede foto zie je de Boliestraat in 1956. Lang geleden, hè! Lijkt in niets meer op de Boliestraat zoals we hem vandaag de dag kennen. Op de foto zien we rechts lingeriezaak Wala en op de achtergrond het hoedenhuis van Cato Dicker. Wist je trouwens dat zij de eerste Doetinchemse vrouw met een rijbewijs was? Hoe gaaf! Ook mochten er in 1956 nog mooie klassieke auto’s door de straat rijden. In 1977 is de Boliestraat omgetoverd tot voetgangersgebied.

Catharinastraat nu en 2000

Foto: Redactie indebuurt
Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Als je vanaf Hamburgerstraat rechtdoor loopt over het Simonsplein, kom je uit bij Catharinastraat. Deze straat wordt omlijst door de Achterhoekse vlaggetjes die aan de gebouwen hangen. De tweede foto is ‘nog maar’ twintig jaar oud, maar toch zijn er in die tijd wat dingen veranderd. Toen zat de H&M bijvoorbeeld op de plek van restaurant De Beren en had je rechts op de hoek Pelgrim Mode zitten. En het leukst van alles: heb je de spandoek al zien hangen? Er staat op dat Catharinastraat nummer één winkelstraat van Nederland is! Woehoe! Zijn jullie het daar na twintig jaar nóg mee eens?

Waterstraat nu en 1986

Foto: Redactie indebuurt
Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Vanaf de fietsbrug loop je zó de Waterstraat in vol met leuke winkeltjes. Op de oude foto van de Waterstraat in 1986 is het feest. Doetinchem bestond toen 750 jaar. De foto is genomen vanuit hotel de Graafschap. De winkels die je er onder andere ziet zijn Palthe, Baby Love; ken jij deze winkels nog? Bruine kroeg De Kartouwe zit er natuurlijk nog.

De Omdraai nu en 1950

Foto: Google Street View
Foto: Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers

Niet een grote winkelstraat, maar De Omdraai mag zeker niet ontbreken in dit rijtje. Een verstopt straatje met leuke restaurants. Op de oude foto zie je De Omdraai in 1950. De oude gevels van de gebouwen aan de Markt werden nagebouwd. Op deze foto plaatsen ze bijvoorbeeld een gevel aan De Omdraai.

Houd onze site in de gaten

Vind je het leuk om te zien hoe de Doetinchemse straten veranderd zijn? Houd dan vooral onze website in de gaten, want er komt nog meer leuks aan… 😉

Lees ook:

Lekker gourmetten: deze vleesspecialist opent in de Catharinastraat

Vleesspecialist Algourmet opent vrijdag aan Catharinastraat 8. De vleesspecialist komt op de plek wa...

Overnachten in en om Doetinchem: van maalderij en kasteel tot Volkswagenbusje

Een weekendje Madrid, backpacken in Thailand of zonnen op een Italiaans strand aan de Costa del Sol:...

Goal! Deze beroemde voetballers komen allemaal uit Doetinchem

Dat Doetinchemmers stuk voor stuk talentjes zijn, is voor ons niets nieuws. Maar wisten jullie ook d...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.