Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Toen stadsomroeper Antoon nog het nieuws bracht in Doetinchem

Door Eline Doldersum 9 juni 2019

Het lijkt zo gewoon: de krant openslaan, het nieuws checken op je telefoon of zappen naar het journaal. Tóch ging het er vroeger heel anders aan toe. Toen werd het nieuws gebracht door een heuse stadsomroeper.

Antoon Ariëns was de allerlaatste stadsomroeper van Doetinchem. Hij liep jarenlang met een bel of een koperen bekken door de straten om Doetinchemmers op de hoogte te stellen van de laatste nieuwtjes in de stad. Antoon eindigde zijn nieuwsbulletin altijd met de woorden: ‘Zegt het voort, zegt het voort!’

Markant figuur

Dát was hoe je jaren geleden op de hoogte werd gesteld van het nieuws in de stad. Geen pushberichten of extra nieuwsuitzendingen, maar een man die het nieuws persoonlijk kwam brengen. Antoon was dan ook niet zomaar iemand. Alle Doetinchemmers kenden hem. Hij was de man die ze álles kon vertellen.

Uiteraard bracht Antoon niet alleen maar goed nieuws, er waren ook weleens nieuwtjes waar Doetinchemmers niet van gecharmeerd waren zoals een wetswijzing. Antoon was dan misschien alleen de boodschapper, maar moest tóch de klappen opvangen. Hij is in zijn tijd als stadsomroeper maar wat vaak aangevallen door boze inwoners. Hoe sneu?

Graafschapbode

Rijk is Antoon nooit geworden van zijn baan als stadsomroeper. Het verkondigen van een nieuwsbericht in de stad bracht een kleine 40 cent in het laatje en een wandeling naar de buitenwijken van Doetinchem leverde hem 60 cent op. Heel soms kreeg hij nog een stuiver meer, maar een vetpot was het zeker niet.

Ondanks zijn succes kwam er na 35 jaar toch een einde aan zijn carrière als stadsomroeper. Met de komst van de kranten, als de Graafschapbode, waren Doetinchemmers niet meer aangewezen op de stadsomroeper waardoor deze langzaam uit het straatbeeld is verdwenen. Al zullen veel inwoners Antoon waarschijnlijk nooit vergeten.

ijskar-siebelink-doetinchem

Toen Siebelink nog door Doetinchem reed met de ijskar

De allereerste ijsjes van het jaar zijn verkocht.  Hoewel wij het zelf nog iets te koud vinden voor ...

adv.