Toen Siebelink nog door Doetinchem reed met de ijskar

Door Eline Doldersum 11 februari 2018

De allereerste ijsjes van het jaar zijn verkocht.  Hoewel wij het zelf nog iets te koud vinden voor een bolletje banaan of vanille, willen we jullie wel heel graag vertellen over dé populairste ijskar van Doetinchem!

Een ijskar? Inderdaad! We kunnen het ons nu niet meer voorstellen, maar jarenlang was de ijskar van de familie Siebelink een ware trekpleister in Doetinchem. Zo tuften onder andere Willem, Hendrik en Hentje met deze kar vol ijs door de stad om Doetinchemmers te trakteren op een heerlijk hoorntje. Al voor vijf cent kocht je een bolletje. Kun je het je voorstellen?

Hentje met de kloetenkar

Vooral Hentje was erg populair in Doetinchem. “Hentje wist altijd alles van iedereen. Als je iets niet wist of moest weten, kon je altijd bij haar terecht”, vertelt Jan Terbeek van het stadsmuseum. “Het was echt zo’n typisch Doetinchems figuur. ‘Bellen Hentje met de kloetenkar’ werd ze ook wel genoemd.”

Hentje verkocht niet alleen heel lekker ijs, maar was ook een ster in het verkopen van deze ijskoude lekkernij. “Ik weet nog goed dat er brand uitbrak bij de muziekschool in Doetinchem en dat Hentje er nog eerder was met haar ijskar, dan de brandweer”, vult collega Hans aan. “Ze had daar echt een neus voor.”

siebelink-ijs-doetinchem-toen-in
Historisch Archief Achterhoek

Lekkerste ijs van Doetinchem

Dat niet alleen Jan maar nog veel meer Doetinchemmers fan waren van het ijs, blijkt uit de reacties op social media. Zo wordt onder een oude foto van de ijskar lovend gesproken over het ijs. “Het was hét lekkerste ijs van Doetinchem”, schrijft José. Petra is het daar helemaal mee eens. “Ik heb daarna nooit meer zo lekker ijs gegeten!”

Ondanks het succes kwam er na jaren toch een eind aan het welbekende belletje van de Doetinchemse ijskar. Door strenge regels van de Keuringsdienst van Waren en de bijkomende kosten, was de familie Siebelink genoodzaakt om de kar te parkeren. Wát jammer, wij hadden er graag een bolletje ijs gegeten!

groenendaal-zwembad-doetinchem

Herinneren jullie je zwembad Groenendaal nog?

Waar Doetinchemmers voor het trekken van een baantje nu aangewezen zijn op Rozengaarde, was er jaren...