Toen Doetinchem nog ‘op slot’ ging bij gevaar

Door Melisa Verheijen 18 maart 2018

Je zou het je nu niet meer kunnen voorstellen, maar Doetinchem had vroeger vier poorten die ’s nachts én bij gevaar werden afgesloten met een grote sleutel. De stadspoorten heetten de Gruitpoort, de Heezenpoort, de Homburgerpoort en de Waterpoort. Interessant! 

Nadat Doetinchem stadsrechten kreeg, werd er gewerkt aan een muur om de stad heen. De vier poorten zorgden ervoor dat je de stad nog kon verlaten of betreden.

Poortwachter

De poortwachter van de Gruitpoort (die aan het einde van de Grutstraat stond) woonde bovenin de poort en zorgde ervoor dat er na 22.00 uur geen vreemden de stad in konden sluipen. Doetinchemmers mochten uiteraard nog wel naar binnen. Als de poortwachter je herkende deed hij voor je open. Herkende hij je niet? Dan was je een vreemde en mocht je dus niet naar binnen. Dikke pech!

Dubbele poort

Het bijzondere aan de Gruitpoort is dat er een dubbele doorgang was gecreëerd. Als je naar binnen wilde, zag je dus eerst een stuk muur waar je doorheen moest lopen, ook een soort doorgang. Waarom? Zodat ‘vijanden’ niet direct naar binnen konden schieten. Slim!

gruitpoort-steen-stadsmuseum
Stadsmuseum

Sleutels

De sleutels die gebruikt werden om de toenmalige Gruitpoort te sluiten zijn te bekijken in het Stadsmuseum. Ook de gevelsteen die boven de doorgang van de Gruitpoort gemetseld was is te zien in het museum. Op de steen staat Pax Intratibus, wat betekent: ‘vrede de binnentredende’.

Het cultuurcentrum aan de Hofstraat is uiteraard vernoemd naar de Gruitpoort die in 1863 is afgebroken.

Bron: Stadsmuseum