Toen Doetinchem een helpende hand bood tijdens de watersnoodramp in 1953

Door Melisa Verheijen 19 augustus 2018

Als je denkt aan de verschrikkelijke watersnoodramp van 1953 denk je niet meteen aan Doetinchem. Toch heeft onze stad een grote rol gespeeld. In Middelharnis is zelfs een straat vernoemd naar Doetinchem! Adriënne Huizer vertelt ons er alles over. 

Adriënne heeft met haar 28 jaar de ramp niet meegemaakt, maar het fascineert haar ontzettend. Ze is geboren en getogen in het Zuid-Hollandse Nieuwe-Tonge, maar verhuisde vijf jaar geleden voor de liefde naar Doetinchem. Ze keert vaak terug naar haar geboortegrond, maar het liefst tijdens de herdenking op 1 februari.

Doetinchemsestraat

“De ramp, zoals wij ‘m noemen, begon in de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953. Het was een uur of vier en het waaide ontzettend hard. Een noordwesten storm kwam vanuit Schotland en stuwde het water op tot recordhoogte. De dijken waren toen nog hartstikke laag en braken”, vertelt Adriënne.

“Bang waren de inwoners in het begin niet”, gaat ze verder. “Het was wel vaker slecht weer en het water stond geregeld hoog. ‘Het zou wel goed komen'”.

Hulp van Doetinchem

Maar al snel stroomde het water de dorpen binnen en werden huizen geruïneerd. Mensen vluchtten de daken op van hun eigen woning en moesten worden geëvacueerd. Het nieuws bereikte heel Nederland en verschillende steden zetten zich met hart en ziel in voor hun landgenoten. “Doetinchem adopteerde Middelharnis en Sommelsdijk.”

“In Doetinchem werden spullen, kleding en geld ingezameld.” Dat kan Jan Terbeek beamen. Hij herinnert zich nog goed dat de toneelvereniging VOP (Voor ons Plezier), waar hij voorzitter van was, geld inzamelde met de voorstelling ‘De Ruwe Stormen’. “Ook heeft onze stad zijn steentje bijgedragen door jongens uit het gebied op te vangen in Villa Ruimzicht wat toen nog een jongensschool was.”

Doetinchemsestraat

Honderden levens gingen verloren en de dorpen moesten opnieuw worden opgebouwd. “De mensen die geëvacueerd waren, keerden terug om de modder en het puin op te ruimen. Als dank is een lange, brede straat in Middelharnis vernoemd naar Doetinchem, de Doetinchemsestraat. Het plaatsje is heel dankbaar voor alle hulp die deze stad geboden heeft”, aldus Adriënne.

Dankbrief van de burgemeester

Doetinchem heeft als blijk van waardering zelfs een bedankbrief van de burgemeester van Middelharnis ontvangen. Na dit verhaal ben je toch trots dat je een Doetinchemmer bent?!

bombardementen-doetinchem-oorlog-8

Zo zag Doetinchem eruit na de bombardementen in 1945

Vanavond om 17.30 uur luiden in Doetinchem kerkklokken ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ...