Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Levenslicht houdt herdenking van Joodse slachtoffers in onze stad levend

Door Pim Gerritzen 19 januari 2020

Het jaar 2020 staat bol van de herdenkingen aan 75 jaar vrijheid in Nederland. Hierin is ook aandacht voor de slachtoffers van de Holocaust. Helaas kende ook de Joodse gemeenschap in Doetinchem slachtoffers. Zij worden in onze stad van 22 januari tot en met 2 februari 2020 herdacht met het lichtmonument Levenslicht.

Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat Sovjet-soldaten het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz bevrijdden. Het kamp wordt gezien als hét internationale symbool van de Holocaust. Op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei ontwierp kunstenaar Daan Roosegaarde het tijdelijke lichtmonument Levenslicht om de Joodse slachtoffers in Nederland te herdenken.

Een steen per slachtoffer

Door heel Nederland worden vanaf de start in Rotterdam op 16 januari 2020 lichtgevende stenen verspreid over 170 deelnemende gemeentes. Samen vormen zij Levenslicht. Het monument staat symbool voor de impact van de Holocaust en moet mensen betrekken bij het oorlogsverleden van hun eigen regio. In totaal bestaat lichtmonument Levenslicht in héél Nederland uit 104.000 lichtgevende stenen. Dit staat gelijk aan het aantal Joodse slachtoffers in ons land. In Doetinchem zal het lichtmonument bestaan uit 125 stenen.

Vanaf Joodse monument

“Overdag is het een steen, niets bijzonders. Maar ’s avonds worden ze onder een speciaal uv-licht lichtgevend en ‘ademen ze’ in het licht”, vertelt de kunstenaar aan de NOS. Hiermee symboliseert het monument dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven. Op woensdag 22 januari rond 16.00 uur liggen er 125 stenen op de lege roosters van het Joodse monument in de Boliestraat. Vervolgens brengen Doetinchemmers de stenen één voor één naar de Catharinakerk gebracht. Daar maken ze het monument levenslicht compleet.

Oproep Doetinchemse jongeren

Om het lichtmonument Levenslicht compleet te maken, zoekt Stichting Doetinchem Herdenkt 125 jongeren om een steen te leggen. Wil jij meewerken aan dit mooie initiatief en de herinnering aan de Joodse slachtoffers levend houden? Je kunt je aanmelden via de website van de stichting óf mailen naar [email protected]

Het lichtmonument is tussen 22 januari en 2 februari dagelijks te bezoeken in het voorportaal van de Catharinakerk. Dit kan tussen 9.00 en 17.00 uur

Lees ook:

oude-ijsselbrug-doetinchem-1936

Tweede Wereldoorlog: de knal waar Doetinchem van wakker schrok

Wist jij dat de Tweede Wereldoorlog in Doetinchem 10 mei 1940 begon met het opblazen van de Oude IJs...
bombardementen-doetinchem-fietsers-erfgoedcentrum

Greetje maakte de bombardementen in Doetinchem mee: ‘Ik ben een oorlogskind’

De bommenregen van maart 1945 hoort bij de geschiedenis van Doetinchem. Weinig mensen hebben de bomb...
bombardementen-doetinchem-oorlog-7

Toen in: de bevrijding van Doetinchem en de Achterhoek

Wisten jullie de oorlogsgeschiedenis van de Achterhoek spannender is dan je denkt? Het gloednieuwe j...

adv.