Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Koffie drinken in de gevangenis? Het kan hier!

Door Eline Doldersum 24 september 2017

Een kopje koffie drinken in de gevangenis? Het kan in de binnenstad van Doetinchem. Het Espressohouse was jaren geleden namelijk een echte gevangenis: het Gevangenhuijs.

Je kunt het je misschien bijna niet voorstellen als je geniet van een lekkere kop koffie, maar wie goed om zich heen kijkt ziet de restverschijnselen van de voormalige gevangenis nog terugkomen in dit monumentale pand. Zo zijn aan de zijkant van het gebouw de tralies van gevangenis nog zichtbaar.

Lopen naar Zutphen

Deze Doetinchemse gevangenis werd in 1766 gebouwd op de oude fundamenten van de stadsmuur. Het was dé plek waar boeven werden opgesloten voordat ze berecht zouden worden. Aangezien Doetinchem zelf geen rechtbank had, moesten de gevangenen met een zware kogel aan de enkel naar de rechtbank in Zutphen lopen. Oef!

Naast de drie cellen kreeg ‘Het Gevang’ in 1780 ook een cipierswoning. Daar bracht niet alleen de cipier van de gevangenis zijn nachten door, maar werden gevangenen ook verhoord voordat ze aan hun vijf uur durende tocht naar Zutphen konden beginnen.

espresso-house-mooi-winkelpand-doetinchem
Redactie indebuurt

Koffie in de gevangenis

Nadat het gebouw niet langer dienst deed als gevangenis heeft het verschillende bestemmingen gehad. Zo is het pand gebruikt als woning, museum, kunstuitleen en schoollokaal. In 2013 heeft het Espressohouse zijn intrek gedaan in het oude pand en kun je er genieten van een heerlijk kopje koffie. Durf jij het aan?


Meer over Het Gevang ontdekken?

Het Gevang koffiebars

Gesloten09:00 - 17:00

Nieuwstad 76, Doetinchem

Bekijk meer:koffiebars

adv.