Herinneren jullie je zwembad Groenendaal nog?

Door Eline Doldersum 12 november 2017

Waar Doetinchemmers voor het trekken van een baantje nu aangewezen zijn op Rozengaarde, was er jaren geleden nog een zwembad. Zwembad Groendaal. 

Dit populaire buitenbad opende in de jaren dertig de deuren achter stadion de Vijverberg. Het idee voor het bad kwam van Kees Misset, de zoon van de bekende Doetinchemse drukker. In het zwembad werden internationale wedstrijden gehouden, zwemlessen gegeven, maar vooral ook heel veel plezier gemaakt.

Wilde avonden

Uit een bericht op Facebook blijkt dat veel Doetinchemmers fijne herinneringen hebben aan het populaire zwembad. “Het was een prachtig bad, vooral de Disneyfiguren vond ik als kind geweldig”, schrijft Freddy. “Zwemmen, zonnen en het eten van de zakjes chips met een apart zakje zout. Jeugdsentiment ten top”, vult Alice aan. En Nel? Die bracht er hele vakanties door. “We waren er elke dag!”

Wat Anneke zich nog heel goed kan herinneren, zijn de avonden van beatclub Shabby in de jaren zestig. Het restaurant van het zwembad was dé thuishaven van deze legendarische club. Het was de plek waar de Doetinchemse jeugd samenkwam om te feesten. Vooral de badhokjes zijn op deze avonden veelvuldig gebruikt …

Erfgoedcentrum Doetinchem
Erfgoedcentrum Doetinchem
Erfgoedcentrum Doetinchem
Erfgoedcentrum Doetinchem

De Badweg

Ondanks de populariteit van Groenendaal ging het bergafwaarts met het zwembad. In 1990 was het genoodzaakt om de deuren te sluiten. Bijna vijf jaar heeft het leeggestaan, daarna is het gesloopt. Inmiddels is op de plek van het zwembad een wijk gebouwd. Om het zwembad toch een klein beetje in ere te houden, draagt een weg de naam: de Badweg.