Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is waarom de Amsterdamse Louis 1.200 foto’s maakte van Doetinchem

Door Eline Doldersum 11 november 2018

Een Amsterdammer die ruim 1.200 foto’s maakt van Doetinchem, dat is best opmerkelijk. Het is precies wat Louis Putman jarenlang deed. Waarom? Dat hebben wij voor je uitgezocht!

Deze week verschijnt er een boek over Louis Putman. Een Amsterdamse antiquaar die in de jaren ’60 van de vorige eeuw op zijn fietsje door Doetinchem croste om foto’s te maken van de stad. Waarom hij dat deed, zocht Jan Terbeek van het Stadsmuseum tot op de bodem uit.

Verzamelaar

Het blijkt dat deze markante Amsterdammer een fervent verzamelaar was. “Hij verzamelde van alles, waaronder ansichtkaarten van verschillende steden in Nederland”, vertelt Jan. “Hij kwam echter al snel tot de ontdekking dat er van Doetinchem bijna geen beelden waren.”

De antiquaar besloot daar verandering in te brengen en vertrok met zijn camera vanuit Amsterdam naar het verre oosten. “Hij verbleef tijdelijk bij familie in Doetinchem en fietste ondertussen de hele stad door om foto’s te maken. Dit deed hij op een hele bijzondere manier”, vertelt Jan enthousiast.

Louis Putman-doetinchem (1)

Foto’s van Doetinchem

In korte tijd wist Putman meer dan 1.200 foto’s te schieten van verschillende plekken in de stad. Alleen vergat de beste man daarbij één ding: hij vermeldde niet wáár hij de foto’s maakte. “Van sommige foto’s was helemaal niets bekend.”

Samen met zijn collega’s van het Stadsmuseum besloot Jan de fotocollectie van Putman te ordenen én tegelijkertijd een boek te schrijven over deze bijzondere verzamelaar. “Ik kan voorlopig geen boek meer zien”, lacht Jan terwijl hij trots het eerste exemplaar laat zien.

Louis Putman-doetinchem (2)

Boekpresentatie

Op zondag 18 november wordt het boek over deze excentrieke Amsterdammer gepresenteerd. Daarnaast worden nieuw ontdekte foto’s van Doetinchem getoond en kunnen liefhebbers een exemplaar van het boek bemachtigen.

Wil je erbij zijn? De boekpresentatie is op zondag 18 november om 15.00 uur in het Stadsmuseum in Doetinchem.

Oude IJssel Nieuwe Klapbrug

Toen in: 7 x foto’s van de Oude IJssel door de jaren heen

Wat is nou typisch Doetinchem? Juist, de Oude IJssel! We genieten van een ijsje bij Friûl Lido, chil...

adv.