Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wist je vast niet: achter deze steen in Doetinchem schuilt een wereldberoemde man

Door Eline Doldersum 25 mei 2019

Elke keer als we door de Korte Kapoeniestraat lopen valt ons oog op een tweetal verweerde gevelstenen. Wat doen die stenen op zo’n modern pand? En wat is het verhaal erachter? Wij zochten het uit. 

Wie de Korte Kapoeniestraat inloopt ziet bij huisnummer drie de eerste verweerde gevelsteen, loop je iets verder dan vind je er bij nummer vijf nog één. Iedereen kan zien dat deze stenen heel oud zijn, maar wat ze er doen en waarom ze uitgerekend op deze twee panden bevestigd zijn? Dat is voor ons één groot raadsel.

Monumentenlijst

Gelukkig hebben we deze leuke rubriek waarin we dit soort raadsels kunnen oplossen. Als we de geschiedenisboeken induiken, vinden we vrijwel meteen het verlossende antwoord. Dit zijn namelijk niet zomaar stenen, deze stenen hebben een plekje veroverd op de nationale monumentenlijst van Doetinchem.

Napoleon, wie?

Maar waarom? Dat gaan we jullie nu vertellen! Deze stenen zijn de overblijfselen van het zogenoemde Lodewijk Napoleonhuis. Een huis waar Koning Lodewijk Napoleon geslapen zou hebben tijdens zijn bezoek aan Doetinchem na een overstromingsramp in 1809. Hoe grappig is dat?

Heb jij een mysterie dat we voor jou kunnen oplossen? Mail ons dan via [email protected] en wie weet lossen wij binnenkort jouw mysterie op!

grandcafe-de-bank-Doetinchem-restaurant

Doetinchems mysterie opgelost: waaraan dankt grandcafé de Bank zijn naam?

In de rubriek ‘Doetinchemse mysteries’ lossen we iedere week een Doetinchems raadsel op. Deze week d...

Meer over

Mysteries

adv.