Weet jij het: waarom verkleden we ons met carnaval?

Door Eline Doldersum 10 februari 2018

Lachen, drinken, hossen, feesten, gek doen: het hoort allemaal bij carnaval. Nét als verkleden, want wie niet verkleed is met carnaval, valt toch een beetje buiten de boot. Verkleden hoort erbij. Maar waarom eigenlijk?

Jezelf in een kostuum hijsen? Dat doen we niet alleen met carnaval. We doen het bij veel meer gelegenheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van Koningsdag, Halloween of een EK? We gaan jullie niet vermoeien met saaie geschiedenisverhalen over de Romeinen, Egyptenaren en Grieken, maar deze mannen deden het duizenden jaren geleden al. Zo wisselden de Romeinse slaven en heren van rol tijdens het feest van Saturnus en deden de Germanen een masker op om boze geesten te verjagen. Het verkleden, het anders voordoen dan je bent, dat doen we dus al eeuwen.

Even helemaal los

Maar waarom verkleden we ons dan met carnaval? Helemaal duidelijk is het niet, máár op carnavalvieren.nl lezen we dat carnaval een feest is waarbij mensen zich al jarenlang vermommen zodat ze – op verschillende manieren – onherkenbaar hun boekje te buiten kunnen gaan. Dat heeft dan weer te maken met waar carnaval eigenlijk voor staat: nog één keer helemaal losgaan voordat de vastenperiode begint.

Nieuw pakje

Sommige carnavalisten toveren tijdens dit verkleedfestijn hun oude kloffie weer van zolder en andere feestgangers doen hun uiterste best om zo origineel mogelijk voor de dag te komen. Mocht jij nou nóg geen kostuum hebben voor dit carnavalsweekend, dan is één van deze 14 misschien nog iets voor jou?

carnaval-festival-doetinchem-9

Hoezo Oeteldonk? Lars (25) runt één van de grootste feestwinkels van Nederland!

'Mama, woar is mien pils ...', over 24 dagen knalt dit feestnummer weer door de boxen tijden...
Eline Doldersum - Geplaatst op 17 januari 2018

Meer over

Mysteries