Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Waarom we in en rondom Doetinchem (halve) poppen zetten als iemand 25 of 50 wordt

Door Kelly Heerink 11 juli 2020

Een halve spiekebokse gevuld met stro of een megagrote opblaaspop, bijgestaan door twee spandoeken. De traditie ‘pop zetten’ is niet meer weg te denken als iemand 25 of 50 jaar oud wordt. 

Word je 25 of 50 jaar oud, dan zie je (halve) Abraham of Sarah. Niet alleen figuurlijk, ook wanneer je thuiskomt of juist de voordeur uitloopt en hij of zij kijkt je aan vanuit de tuin.  Met dank aan familie, collega’s, vrienden en kennissen. 😉

Achterhoek v.s. Nederland

In sommige regio’s, zo ook in de Achterhoek, zijn de poppen niet weg te denken en vieren we de mijlpalen uitbundig, terwijl ze er in de Randstad vaak nog nooit van gehoord hebben. Toch maakte heel Nederland algemeen kennis met het gebruik, toen koningin Juliana op 30 april 1959 (en prins Bernhard op 29 juli 1961) zo’n Abraham werd aangeboden. 

Geschiedenis

De uitdrukking ‘Abraham zien’ schijnt afgeleid te zijn van een bijbeltekst. In het Evangelie naar Johannes (8.57) staat het verhaal van een vrouw die overspel heeft gepleegd. Aan Jezus wordt gevraagd wat er met de vrouw moet gebeuren, omdat de wet voorschrijft dat ze gestenigd moet worden. Jezus zegt dat degene die zonder zonde is, de eerste steen mag werpen, maar niemand doet iets. ‘Abraham, uw vader, heeft zich erop verheugd mijn dag te zien en hij heeft die gezien en zich verblijd’. De toehoorders reageren verbaasd: ‘Gij hebt nog geen vijftig jaar, en hebt Gij Abraham gezien?’

Er wordt ook wel gezegd dat iemand van 50 jaar dezelfde levenswijsheid en waardigheid moet bezitten als Abraham. Dat komt ook doordat mensen vroeger niet zo oud werden, als tegenwoordig.

Misschien wil je dit ook lezen:

Hierom lees je in groene letters ‘blom’ achter de HEMA parkeerplaats

Parkeer jij jouw auto weleens achter de HEMA? En vallen die groene letters 'blom' jou dan op? Zo ja,...

Aha! Dus hierom staan er schilderijen op de zitbankjes in de Hamburgerstraat

'Lelijke planken', schreef Ben Beijer in de column Welkom in het Doetinchems Vizier. Daarmee doelt h...

Mysterie opgelost: dit is het verhaal achter die gekleurde paal bij barbershops

Waarschijnlijk loop je jouw favoriete barbershop in Doetinchem binnen zonder ook maar een seconde st...

Meer over

Mysteries

adv.