Waarom is de rode loper bij de bioscoop rood?

Door Eline Doldersum 15 september 2018

Bij elke filmvoorstelling tovert de Vue ‘m weer uit de kast: de rode loper. Maar waarom is de rode loper eigenlijk rood? Wij doken de geschiedenisboeken in!

Een rode loper is rood, dat weten we allemaal. Maar waarom eigenlijk? Daarvoor gaan we heel ver terug in de tijd. Dit roodkleurige tapijt dook voor het eerst op onder de voeten van de Griekse god Agamemnon. Hij werd na het voeren van de Trojaanse oorlog door zijn vrouw groots binnengehaald op een rode loper.

Koninklijk huis

Sindsdien dook dit kleurrijke tapijt steeds vaker op bij mensen van adel en het koninklijk huis. Zo zie je op schilderijen uit de 16e eeuw bijvoorbeeld al rode lopers die naar de troon leiden. Maar ook bij de inhuldigingen van koningen en koninginnen wordt de rode loper altijd uitgerold.

Pimpelpaars

Alleen dan weten we nog niet waarom het tapijt al jaren rood is en niet blauw, geel of pimpelpaars. Dat heeft alles te maken met de verfstof purper, die nodig was om de kleur rood te kunnen maken. Dit was dé duurste kleurstof uit de geschiedenis. Het werd gemaakt van zeeslakken. Voor een klein beetje van deze kleurstof moesten miljoenen slakken het bekopen.

Voor de royals

Aangezien er niet veel mensen waren die de torenhoge prijzen van deze kleurstof konden betalen, werd deze kleur alleen gebruikt door royalty’s en mensen met heel veel geld.  Waarschijnlijk heeft de rode kleur altijd deze vorstelijke status behouden. Vandaar dus dat het roodkleurige tapijt tevoorschijn wordt getoverd bij premières, koninklijke activiteiten en … een film in onze bioscoop.

vue-doetinchem-bioscoop-10

Vue Doetinchem heeft nieuwe bioscoopzalen en wij hebben de foto’s!

Wauw! Wat mogen we trots zijn op onze Doetinchemse bioscoop. Vue heeft een metamorfose ondergaan en ...

Meer over

Mysteries