Hierom staan de verkeerslichten voor automobilisten zo lang op rood aan de Terborgseweg
Vraag jij je ook altijd af waarom je zo lang moet wachten tot het verkeerslicht op groen springt als je…
Je rijdt door de J.F. Kennedylaan en ziet een groen licht in de verte. Net wanneer je het kruispunt nadert, gaat het verkeerslicht op oranje en daarna op rood. Balen. Na een minuut of paar minuten mag je weer doorrijden, maar soms lijkt het wachten uren te duren. Heb jij je weleens afgevraagd waarom je bij het ene kruispunt langer moet wachten op groen licht dan bij een andere straat? Duik mee in de wondere wereld van de verkeerslichten.
“In het zogenaamde verkeersregelprogramma wordt bepaald wanneer een rijstrook groen krijgt en voor hoelang”, vertelt Luuk Misdom, commercieel verkeerskundige bij Vialis. Dit is een onderneming die zorgt voor beschikbaarheid en doorstroming in het verkeer.
Voordat weggebruikers een reactie krijgen van een verkeerslicht, moeten ze eerst ‘gezien’ worden door het verkeerslicht. Dit gebeurt door detectielussen in het wegdek en drukknoppen voor fietsers en voetgangers. “Daarnaast zijn er ook begrenzingen aan de duur van het groen”, licht Luuk toe. Waarom? Dat kan verschillende oorzaken hebben:
Luuk voegt toe: “Dan speelt ook nog mee wanneer jij zelf bij het verkeerslicht aankomt. Soms is de beurt van die rijstrook net geweest en soms ben je juist als eerstvolgende. Al die factoren zorgen ervoor dat de wachttijden bij een verkeerslicht nooit hetzelfde zijn voor een individuele weggebruiker.”
Het hangt dus van de situatie af waarom je soms langer moet wachten voor een verkeerslicht. Maar het kan ook nog aan de locatie liggen. Luuk: “De duur van het groen wordt begrensd door wat wij vaak de maximum groentijd noemen. Daarmee bepaal je hoeveel verkeer er doorgelaten mag worden. Die tijd kan echter langer zijn bij bijvoorbeeld de aanwezigheid van een bus of als er geen andere rijstroken zijn die groen mogen worden. Dan laten we de andere rijstrook maar groen omdat niemand anders er van kan profiteren.”
In het verkeersregelprogramma is ook een maximale roodtijd ingesteld voor kruispunten. De maximale tijd hangt af van de grootte van het kruispunt. Als er bijvoorbeeld veel bussen (of trams in andere steden) aanwezig zijn, ligt de maximale roodtijd hoger. Daarom ben je dus langer aan het wachten bij de verkeerslichten aan de J.F. Kennedylaan – Rozengaardseweg dan bijvoorbeeld op de Liemersweg – Europaweg.
Ben je dol op dit soort mysteries en heb je zelf ook nog een prangende vraag waar je het antwoord niet op weet? Stuur dan een mail naar indebuurt Doetinchem en wie weet wordt jouw mysterie opgelost.
In onze gids
Populaire rubrieken