Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie opgelost: dit is het verhaal achter die gekleurde paal bij barbershops

Door Pim Gerritzen 23 mei 2020

Waarschijnlijk loop je jouw favoriete barbershop in Doetinchem binnen zonder ook maar een seconde stil te staan bij dat draaiende mechanisme aan de voorgevel. Je weet wel, die kapperspaal met rood, wit en blauwe strepen. Snappen we, maar daar brengen we graag verandering in.

Zo’n ‘zuurstok’ wordt ook wel een barbiersstok, barbierspaal of kapperspaal genoemd. Het in het oogspringende object aan de muur is niet alleen om je aandacht te trekken – zeker als ‘ie draait – er zit veel meer achter.

Ziekten en kwaaltjes

Dat lezen we in een artikel van Valkenswaard Nieuws. Dat zit zo: eeuwen geleden, we gaan terug naar de middeleeuwen, hadden barbiers een ander takenpakket dan alleen het scheren van baarden en opfrissen van kapsels. Barbiers waren toen ook een soort medici en mochten onder andere tanden trekken en aderlaten.

Lees verder onder de foto:

Foto: Redactie indebuurt Doetinchem

Het aderlaten, het onttrekken van bloed uit een ader, deden ze destijds in de veronderstelling dat dit het middel is om ziekten en kwaaltjes te verhelpen. In de middeleeuwen werden operaties niet uitgevoerd door artsen, maar door monniken en priesters. Barbiers en kappers hielpen hen door kleine en grote operaties uit te voeren wanneer zij handen tekort kwamen.

Doeken met bloed

Voor die operaties werd verband gebruikt. Dat verband zat vaak vol met bloed en moest gewassen worden. Na iedere wasbeurt werd dit uitgehangen aan een witte stok van hout, zodat het lekker kon luchten. Door de wind verstrengelden de doeken, dat leek op een spiraal. Wat we ook lezen in het artikel is dat onder die ‘spiraal’ een wasbak stond, waaraan patiënten zich vastklampten. Niet alleen tegen de pijn, maar ook om de aders te laten opzwellen voor het aderlaten.

Kapperspaal in Nederland

Oké, vraag je je af, hoe komt die spiraal dan in Nederland terecht? Dat lezen we ook in het artikel van Valkenswaard Nieuws: in Engeland werden chirurgen later verplicht om een rood-witte paal te gebruiken, de barbieren een blauw-witte. Deze regelgeving waaide vervolgens over.

Waarom de barbiersstok tegenwoordig blauwe, rode én witte strepen heeft, is ons niet bekend. Wél weten we dat deze trend lang uit de mode was, net als het barbiersvak. Gelukkig zijn baarden weer hip en de barbier nog hipper, waardoor de kapperspaal weer schittert aan de gevels.

Lees ook:

jouckes-barbershop-doetinchem-joucke

Joucke’s Barbershop maakt hilarisch filmpje over dealen van harddrugs in kapperszaak aan Nieuwstad: ‘Wij waren het niet!’

In drie woningen in de stad en een kapperszaak aan de Nieuwstad zijn dinsdagavond twee mannen aangeh...
jouckes-barbershop-doetinchem-joucke-met-schort

Hoe gaaf! Joucke’s Barbershop uit Doetinchem is de beste van Nederland én België

Wat zijn we trots! Joucke Modderkolk (27) is de eigenaar van de beste barbershop van Nederland en Be...

 

adv.