Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hierom lees je in groene letters ‘blom’ achter de HEMA parkeerplaats

Door Kelly Heerink 4 juli 2020

Parkeer jij jouw auto weleens achter de HEMA? En vallen die groene letters ‘blom’ jou dan op? Zo ja, dan vraag je je wellicht af waarom dat al jaren (sinds the eighties) zichtbaar is. Heeft het soms te maken met Koffieblom? Een beetje wel – we gaan het je vertellen!

De letters zijn bevestigd aan een lift. En die lift hoort weer bij een woning. Daar woont Ella Blom-Dourleijn (88) – precies boven de Etos. In dat pand verkocht zij vroeger lampen in de zaak Blom verlichting. Samen met haar overleden man Michgiel Blom.

Oude knipsels en foto’s

“De verlichtingszaak zat er zo lang ik me kan herinneren”, vertelt Ella. “We verkochten overigens niet alleen lampen, maar hielden ons ook bezig met het aanleggen van elektriciteit en centrale verwarming. Ik geloof dat de winkel wel drie keer is verbouwd.” Toen de zaak 200(!) jaar bestond, werd het een grote verbouwing.

Letters in de etalage

En zo komen we ook bij de letters. “Vanaf de Hamburgerstraat keken mensen in onze etalage met een soort glazen cabines. Daarop stonden dan de groene verlichte letters. Toen we de zaak sloten in 1985, bleven de letters over en heb ik ze achter laten plaatsen.” Soms is dat handig als er een taxi moet komen. “Maar er zijn veel chauffeurs die het alsnog niet kunnen vinden.”

Benieuwd hoe de winkel er vroeger uitzag? Na wat speuren vinden we al gauw foto’s, krantenknipsels en meer informatie. Bekijk het hier.

De familie Blom

Als ze verder vertelt over de geschiedenis van Blom, komen we te weten dat het huis er al sinds de achttiende eeuw staat. “Toen was alles nog van hout”, vertelt Ella, terwijl ze wijst naar een hele oude tegel die zichtbaar is tussen de strakke muren. “In die tijd zorgde de familie Blom voor de watervoorziening in de Hamburgerstraat. Ook hadden ze een winkeltje met potten en pannen.”

Lees verder onder de foto:

Foto: Redactie indebuurt

Blom is dus een hele bekende naam voor veel Doetinchemmers. “Net als Sachtleven en Vinkenborg. Mijn schoonvader sprak altijd met deze mannen af bij de sociëteit”, blikt Ella terug. Ondernemen zit de familie in het bloed. Zo ook bij haar zoon Hans Blom – van koffie- en notenwinkel Koffieblom.

Misschien wil je dit ook lezen:

Aha! Dus hierom staan er schilderijen op de zitbankjes in de Hamburgerstraat

'Lelijke planken', schreef Ben Beijer in de column Welkom in het Doetinchems Vizier. Daarmee doelt h...

Mysterie: dit betekenen de symbolen boven op de kerktoren van de Catharinakerk

Heb je weleens goed naar de Catharinakerk of de Paskerk gekeken? Helemaal op het topje kun je drie s...

Macamba, Entree 1863, LEV: zo komen deze Doetinchemse restaurants aan hun naam

Hoera, de horeca mag weer bijna open! Iedereen in Doetinchem kent de restaurantnamen uit dit rijtje ...

Meer over

Mysteries

adv.