Dit is waarom de stadsmuur opnieuw is opgegraven

Door Eline Doldersum 12 januari 2019

In november vorig jaar werd de stadsmuur zorgvuldig bedekt met een laagje zand, maar nu is deze bijzondere vondst opnieuw blootgelegd. Waarom? Wij gingen op onderzoek uit. 

We waren aangenaam verrast toen we afgelopen week tot de ontdekking kwamen dat we de bijzondere stadsmuur opnieuw kunnen bewonderen. De kazemat, die dateert uit 1530, werd in november ontdekt tijdens graafwerkzaamheden aan de Terborgseweg.

Bijzondere rondleiding

Maar waarom is de historische vondst nu eigenlijk opnieuw opgegraven? Simpelweg omdat de kazemat nog een keer goed wordt bestudeerd en aan de hand van een speciale techniek driedimensionaal wordt vastgelegd.

Deskundigen

Al is dat niet enige. Speciaal voor liefhebbers worden er ook rondleidingen georganiseerd waarbij je de verlichte stadsmuur van heel dichtbij kunt bekijken én uitleg krijgt van archeologische deskundigen. Hoe leuk is dat?

Nieuwe bestemming stadsmuur

Deze rondleidingen worden gegeven op dinsdag 15 en vrijdag 18 januari tussen 19.00 en 21.00 uur. Even opwarmen na deze tour? Dan kan in de foyer van het stadhuis waar je onder het genot van een kop koffie en thee ook nog kunt genieten van een presentatie over de stadsmuur.

Kun je hier niet bij zijn? Geen zorgen! Er worden speciale kijkplekken ingericht waar je de historische vondst ook zélf kunt bekijken. Wat er uiteindelijk gaat gebeuren met de muur wordt nog onderzocht. We verwachten jullie daar in maart meer over te kunnen vertellen, dus houdt de site goed in de gaten.

Stadsmuur Doetinchem Terborgseweg 2

Gaaf: oude stadsmuur ontdekt aan de Terborgseweg

Hoe gaaf is dit! Een oude stadsmuur van de Hamburgerpoort is tijdens werkzaamheden ontdekt aan de Te...
Stadsmuur Doetinchem Terborgseweg 1

Dit is waarom de stadsmuur weer wordt bedolven onder zand

De stadsmuur, of eigenlijk moeten we zeggen kazemat (een soort bunker met schietgaten), wordt dinsda...

Meer over

Mysteries

adv.