Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Joe Cocker en zijn legendarische uithaal 50 jaar geleden: Doetinchemmer Erik kan het evenaren

Door Kelly Heerink 17 augustus 2019

Wie kent ‘m niet? De legendarische uithaal van Joe Cocker tijdens zijn gecoverde With a little help from my friends tijdens het love, peace and happiness festival Woodstock Music & Art Fair in 1969.

Dat is vandaag precies 50 jaar geleden, maar in Doetinchem horen we ‘m gelukkig nog weleens. En wel live vertolkt door Erik Hagelstein (58), onze eigen Doetinchemse Joe Cocker.

Geen televisie

Eerst even terug naar 17 augustus 1969. Oud-Zelhemmer Erik was pas 8 jaar oud en had net als velen geen idee wat zich afspeelde aan de andere kant van de Atlantische oceaan. “We hadden toen geen televisie in huis en al hadden we die wel, had pa gezegd: ‘Motten die leu niet werken?’
Hij was volgens Erik ‘volstrekt amuzikaal’. “Hij kon nog niet zuiver praten”, zegt hij daarover. En zijn moeder? “Zij zong, net als mijn zussen, in een koor en luisterde veel Duitse Schlagers.” Erik maakte naar eigen zeggen pas écht kennis met muziek, toen zijn zwager een plaat liet horen van Bee Gees. “Spicks and Specks; prachtig.”

Gebrand op zijn netvlies

Cockers optreden tijdens Woodstock zag Erik een paar jaar later. Wanneer dat precies was en wat hij erbij voelde, weet-ie niet meer precies en laat zich ook niet beschrijven. “Het staat nog wel op mijn netvlies gebrand. Wat een bewerking, wauw. Zelfs The Beatles waren onder de indruk, zij hebben hem nog een telegram gestuurd.”
Sinds dat moment is Erik Cocker-fan. “Ik zong in coverbands vaak You can leave your hat on en With a little help als afsluiter. Zijn stem komt akelig dicht bij die van de overleden Engelsman. “Toen ik hoorde dat hij was overleden (22 december 2014), heb ik meteen muzikanten bij elkaar gezocht voor een tributeband.” Dat is nu bijna 5 jaar geleden. 

Uit zijn tenen

Om een heel repertoire te kunnen zingen van zijn idool, heeft Erik geleerd om ‘zuinig’ te zingen. “Net als de meester zelf hoor. Het kwam wel altijd uit zijn tenen, alleen veel later meer gecontroleerd. Hij slaagde er trouwens ook altijd in om goede musici om zich heen te verzamelen.”
En Erik zelf? De zanger moet lachen. “Ja, ik ook. We staan met 10 man sterk op het podium en dan is er nog 4 man personeel.”

Binnenkort op de planken bij Schouwburg AmphionThe Life Of A Man met de Cry Me River Band.

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen:

wim-vriezen-wims-muziekkelder-doetinchem-koopman-platen

Wim van Wim’s Muziekkelder: ‘Toen ik dit nummer uit de speakers hoorde knallen, was ik meteen verkocht’

Doetinchem barst van de leuke winkels en speciaalzaken. Wat dacht je van Wim's Muziekkelder? Als wij...

Leuk volgens Vera: ‘De Muziek Meerdaagse bij Merleyn vind ik supertof’

Doen: je muziekkennis testen tijdens deze toffe Pop Quiz

Leuk volgens local Jeroen: ‘Platen halen bij Wim’s Muziekkelder’

adv.