Zo zit dat: in deze gevallen mag je 112 bellen

Door Melisa Verheijen 29 november 2018

Zoals deze wijkagent op Twitter schrijft: ‘Bel 112 als elke seconde telt. Het is een misverstand dat 112 alleen bedoeld is voor noodsituaties waarin levens op het spel staan. Bel dus ook als u een verdachte situatie in uw woon- of werkomgeving ziet. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen.’

Spoed

Andere situaties waarin elke seconde telt, maar waarbij je misschien niet meteen aan 112 denkt: stormschade waarbij er gevaar is voor mens of dier. Denk bijvoorbeeld aan naar beneden vallende dakpannen, instortingsgevaar of een boom die dreigt om te kukelen. Ook bij extreme wateroverlast met bijvoorbeeld gevaar op kortsluiting mag je 112 bellen. Is er een kindje vermist? Dan telt elke seconde. Het alarmnummer is er niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Zie je een hond in de gracht die dreigt te verdrinken, dan bel je 112 of 144!

Wat gebeurt er als je onterecht belt?

Als door jouw telefoontje de hulpdiensten onterecht uit moeten trekken, heb je een probleem. Je kunt een flinke boete krijgen en alle kosten die gemaakt zijn tijdens het tripje van de politie, brandweer of ambulance moeten door jou worden vergoed. De politie mag in dit geval je identiteit achterhalen via het telefoonnummer waarmee je gebeld hebt. Ben je een veelpleger dan kun je zelfs drie maanden in de gevangenis belanden en een boete krijgen van 8100 euro.

Bel dit nummer bij geen spoed

Wat nu als je geen spoedje hebt, maar wel hulp nodig hebt? Bijvoorbeeld bij geluidsoverlast of een burenruzie. Dan kan je terecht bij de algemene nummers van de politie of brandweer. Het landelijke politienummer is 0900-­8844, ook de bureaus in Doetinchem zijn op dit nummer te bereiken. Mocht je liever anoniem blijven als je een misdaad meldt, is daar ook een nummer voor: 0800 – 7000.

Nog wat handige voorbeelden

De politie stelde een kaartje op met wat handige praktijkvoorbeelden van wanneer je wel of niet 112 belt.

Bekijk je dit artikel via mobiel? Klik dan op de afbeelding om het te vergroten.

112 bellen

De do’s en don’ts als je een voertuig met zwaailicht en sirene tegenkomt

Je ziet het regelmatig: een ambulance met sirene en zwaailichten probeert door het drukke verkeer te...

Meer over

112 Gemeente

adv.