Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wereldmilieudag: 7 x hoe gemeente Doetinchem zich inzet voor het milieu

Door Kelly Heerink 5 juni 2020

Wist je dat het vrijdag 5 juni Wereldmileudag is? Daarom is het goed om even stil te staan bij hoe ‘onze groene’ gemeente Doetinchem zich inzet voor het milieu en zich bezig houdt met duurzaamheid.

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

‘Zonnige Bedrijven’

Wethouder Frans Langeveld op het dak met zonnepanelen. Foto: Gemeente Doetinchem

De gemeente Doetinchem stimuleert, in samenwerking met Agem, het aanleggen van zonnepanelen op grote bedrijfsdaken. “Op deze manier benutten we het grondoppervlak optimaal en dragen we gezamenlijk bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen!”, legt Bram van de Kamp uit. Meer informatie vind je hier.

Ontwikkeling De Zumpe

Foto: Google Streetview

Doetinchem is bezig met het vergroten van ‘natte landnatuur’ met meer dan 100 hectare. Bram: “Denk hierbij aan het herstel van veen, dat zorgt voor een gigantische stikstof opname. Ook helpt het bij het tegengaan van verdroging en wateroverlast doordat ook het watersysteem wordt hersteld.” Meer informatie over dit natuurgebied lees je hier.

Lees ook:

De Zumpe wordt de komende 4 maanden uitgebreid met 30 hectare

De inrichting van het tweede deel van natuurgebied De Zumpe is van start gegaan. Het natuurgebied wo...

Fairtrade gemeente

gemeentehuis-doetinchem
Foto: Gemeente Doetinchem

Doetinchem is sinds eind 2018 een Fairtrade gemeente: dit houdt in dat de gemeente zich inzet om de vraag en het aanbod naar fairtrade producten te vergroten. “Om dit te bereiken werken we onder andere samen met winkeliersverenigingen, scholen, horeca en banken”, zegt Bram. “Inmiddels zijn er al 77 bedrijven in onze gemeente die voldoen aan de criteria!” Meer informatie hierover vind je hier.

Warmtetransitievisie

Beeld: Gemeente Doetinchem

De gemeente is bezig met het opstellen van een warmtetransitievisie: een moeilijk woord. Maar het is volgens Bram een belangrijke taak voor de gemeente Doetinchem. “In 2050 moet heel Nederland van het gas af. Dat betekent dat in woningen met een gasaansluiting deze aansluiting zal verdwijnen. Er moet dan op een andere manier warmte worden opgewekt; bijvoorbeeld door een warmtepomp.”
Doetinchem is op dit moment bezig met het opstellen van een visie op hoe deze verandering het best kan worden aangevlogen. Dit wil de stad zoveel mogelijk samen met inwoners doen. “Wist je trouwens dat huizen die nu gebouwd worden niet meer van een gasaansluiting mogen worden voorzien? Er wordt dus ook nu al aan gewerkt!”

Lees ook:

Prachtig! 26 stadswoningen aan het water in de nieuwe wijk Iseldoks

De koopovereenkomst is getekend, er ligt een voorlopig ontwerp en de komende tijd worden de plannen ...

Vergroten van de biodiversiteit

Doetinchem en Buha zetten zich in om de biodiversiteit van onze gemeente te vergroten. “Dit betekent dat we met oog voor planten, bomen en dieren onze openbare ruimte inrichten. Door ruim baan te maken voor de natuur, kunnen bijvoorbeeld koolmezen en andere vogelsoorten profiteren, en dat helpt ons bijvoorbeeld bij de bestrijding van de eikenprocessierups”, zegt Bram.

Lees ook:

Eikenprocessierups 2020: zo gaat gemeente Doetinchem (preventief) bestrijden

Krijg jij al jeuk bij het lezen van het woord 'eikenprocessierups'? Grote kans dat je er vorig jaar ...

Energiearmoede

Foto: Agem

“Energie besparen is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor je portemonnee”, aldus Bram. Daarom zet Doetinchem zich samen met Agem in om mensen met financiële problemen te ondersteunen bij het grip krijgen op hun energierekening. “In deze pilot zijn 25 huishoudens benaderd met de vraag of zij willen meedoen. De resultaten zijn super! Het levert de deelnemers een besparing op tussen de 400 tot 800 euro per jaar! Het mes snijdt dus aan twee kanten: we besparen energie én het helpt mensen in financiële problemen.”
Wil je meer informatie hierover? Neem dan contact op met het Bureau voor Financiële Ondersteuning.

Verduurzamen eigen gebouwen

binnenkijken-stadhuis-2raadzaal-valerie-ardini
Foto: Valerie Ardini

Doetinchem richt zich op het verduurzamen van de eigen gebouwen, maar ook op het verduurzamen van de verlichting in de openbare ruimten. Heb jij gemerkt dat op steeds meer plekken ledverlichting te vinden is?

Meer weten?

Het kan niet anders, dan dat je iets bent opgestoken van dit artikel. Maar mocht je nou juist nog meer vragen hebben, nog meer willen weten over deze onderwerpen óf horen wat Doetinchem nog meer doet voor het milieu, neem dan contact op met de gemeente.

Misschien wil je dit ook lezen:

Wat goed: Buha krijgt hulp uit een zeer bijzondere hoek

Zwerfafval, blergh! Helaas zwerft er nog veel vuil rond in onze stad en de omliggende dorpen. Om onz...
wegwerkzaamheden-verkeer-pixabay

Let op: werkzaamheden aan de Wijnbergse- en Dichterseweg

Er wordt hard aan de weg getimmerd de komende maanden! Eerst is de Wijnbergseweg (fase 1) aan de beu...
Tuinarchitect Nico Wissing

Wauw! Neem een kijkje in de tuin van deze bekende tuinarchitect Nico Wissing

Dit weekend is het de hoogste tijd om er verantwoord op uit te trekken. Wil jij even afscheid nemen ...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.