Mag je zomaar een wensballon oplaten in Doetinchem?

Door Melisa Verheijen 19 december 2018

Kerst en oud en nieuw is een mooie gelegenheid om een wensballon de lucht in te sturen. Je bedenkt wat je dit jaar allemaal bereikt hebt en maakt nieuwe wensen voor het komende jaar. Maar mag je eigenlijk wel een wensballon oplaten in de stad? 

De wensballonnen zijn populair aan het einde van het jaar, maar wees je ervan bewust dat je een vlammetje de lucht instuurt, terwijl je geen controle hebt over de plek waar het terecht komt. In sommige gemeenten is dit dan ook verboden. In Doetinchem is er geen verbod, maar ze vragen wel aandacht voor de door de brandweer gegeven adviezen.

Regels omtrent de wensballon

  • Ga zelf geen wensballon maken, koop een kant-en-klare ballon die zijn gemaakt van brandvertragend materiaal.
  • Laat de wensballon zweven op een plek waar vrije ruimte is. De ballon kan zo’n anderhalve kilometer door de lucht afleggen en ze bereiken hierbij gemiddeld een hoogte van 200 meter. De brander van het sfeerballon is vaak niet helemaal afgekoeld op het moment dat-ie weer aan land is. Het is vaker gebeurd dat er woningen, met rieten kappen bijvoorbeeld, in brand zijn geraakt door wensballonnen. Oei..
  • Misschien een open deur, maar lees van te voren de voorschriften en waarschuwingen op de verpakking. Daar staat onder andere op dat het bij een windkracht van twee al niet veilig is om een wensballon op te laten. Waarom? Door de wind kan de ballon scheef komen te hangen en daardoor kan weer hete vloeistof lekken. Ook kunnen mensen door de wind zo’n ding tegen zich aankrijgen, waardoor kleding in brand kan vliegen en brandwonden ontstaan. Op z’n zachtst gezegd: geen pretje.

Dus

Er zitten dus wel wat regels aan verbonden. Maar als je je aan al deze regels houdt, is het mogelijk. Dus als het niet te hard waait en je in een omgeving zonder huizen en bomen bent, kun je een wensballon best oplaten. Weet je dat ook weer!

vuurwerk doetinchem Unsplash

Op deze plekken in Doetinchem koop je vuurwerk

Voor je het weet, kunnen we proosten op het jaar 2019! En bij een nieuw jaar, hoort natuurlijk vuurw...

Meer over

Gemeente

adv.