Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: stickers plakken op voorwerpen in de stad?

Door Kelly Heerink 18 oktober 2019

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zo nu en dan te verbreken. Maar soms weten we gewoonweg ook niet of er iets wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af: mag dat? Dit keer: mag je stickers plakken op voorwerpen in de stad?

Kijk eens op verkeersborden, stoplichten en lantaarnpalen, dikke kans dat daar een sticker op zit. Plakplaatjes met grappige teksten, reclame voor bekende zaken, stickers die bezoekers naar een website willen trekken of een mini-affiche voor een feest in de stad. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een sticker van.

Mag dat?

Misschien wil je zelf ook stickers plakken in de stad. En lijkt het je tof om op zo’n goedkope en laagdrempelige manier te laten zien wat je voor de stad betekent. Eén ding is dan wel belangrijk om te weten: dit mag niet.  In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staat dat het verboden is de weg of dat gedeelte van een onroerende zaak dat vanaf de weg zichtbaar is te bekrassen of te bekladden. Onder bekladden valt ook beplakken. En in dit geval worden gedeeltes van de weg (lantarenpalen enzovoort) beplakt met stickers. Stickers plakken ziet de gemeente namelijk net als posters in de stad hangen. Dat mag ook niet zomaar, want je hebt eerst een vergunning nodig.

Boete voor stickers plakken

Plak je toch ergens anders een sticker? Dan kan dat een duur grapje worden. Je kunt een boete krijgen van 140 euro, zo lazen wij op boetes.nl. Als plaatjesplakker moet je de sticker ook weer weghalen. Geen zin in? Dan krijg je nóg een rekening thuis gestuurd.

Lees ook:

Paraplu

Fietsen met een paraplu in je handen, mag dat?

Sinds 1 juli mag je geen telefoon meer in je handen houden en fietsen tegelijk. Maar hoe zit dat dan...
Banaan

Mag dat: zomaar je bananenschil bij het oud papier gooien?

Natuurlijk scheid jij je afval altijd keurig, maar af en toe is er iemand die dat iets minder nauwle...

Meer over

Gemeente

adv.