Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: met knipperende fietslampjes rijden?

Door Kelly Heerink 24 oktober 2019

We snappen natuurlijk allemaal dat het héél belangrijk is om goed zichtbaar te zijn in het donker. Vooral als we op de fiets zitten en kwetsbaar zijn in het verkeer. Maar wat zijn nou precies alle regels rondom verlichting? Mag je met losse lampjes fietsen? En mogen die lampjes ook knipperen?

In Nederland zijn er geen eisen gesteld aan de hoeveelheid licht op je fiets. Dus als je fietslamp kapot is, voldoet ook een batterijlampje dat nauwelijks schijnt aan de regels. Maar voor je eigen veiligheid geldt; hoe meer licht, hoe beter. Autobestuurders zijn daar ook super blij mee.

Losse lampjes

Vaste fietsverlichting, die standaard op je fiets zit, is het beste. Maar je mag dus ook losse fietslampjes gebruiken. Losse lampjes mag je bevestigen op je fiets of op je bovenlichaam, bijvoorbeeld aan je kleding of op je tas. Dus niet op je hoofd, armen of benen. Als je iemand achterop hebt zitten, mag die het achterlicht op zijn rug dragen. Maar dit geldt alleen voor fietsers. Snorfietsen mogen geen losse fietsverlichting gebruiken.

Knipperende fietslampjes

Maar hoe zit het eigenlijk met knipperende fietslichtjes? Die zijn verboden. In het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) staat dat fietsverlichting niet mag knipperen. Je kunt er zelfs voor op de bon geslingerd worden. Dit komt omdat jouw snelheid en afstand, met knipperende lichtjes, moeilijker is in te schatten. Veel mensen denken dat je met een knipperend lampje beter opvalt, maar dat is dus juist niet slim!

Boetes

De boetes voor géén of slechte verlichting, kunnen flink oplopen. Fiets je zonder goed licht, kost dat € 55,- en fiets je zonder de verplichte reflectoren ben je € 35,- kwijt. Dus voor je eigen veiligheid én je portemonnee is het beter om met goede verlichting rond te rijden.

Lees ook:

Stickers plakken

Mag dat: stickers plakken op voorwerpen in de stad?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zo nu en dan te verbreken. Maar soms wete...

adv.