Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: kippen houden in een Doetinchemse woonwijk

Door Amber Hagemeijer 28 oktober 2020

Ze zijn niet erg veeleisend en zorgen met een beetje geluk ook nog eens iedere dag voor een vers eitje bij het ontbijt. Kippen lijken de meest geschikte tuindieren ooit! Maar mag dat eigenlijk wel? Pluimvee houden als je in een woonwijk woont?

De meningen over deze scharrelplumeaus zijn natuurlijk verdeeld. Waar de een er een hele dag naar kan kijken, ergert de ander zich vooral aan het gekakel of de eventuele muizenoverlast door het gestrooide graan. Voor je de rijdende rechter inschakelt om dergelijke kwesties in de kiem te smoren, zoeken wij het voor jullie uit. Mag je kippen houden in een woonwijk?

Stille hennetjes

Het houden van kippen in je eigen tuin is in de meeste gemeenten toegestaan. Zo niet? Dan staat deze uitzondering beschreven in de APV van de gemeente. In Doetinchem zijn hier geen woorden aan vuil gemaakt en dus is het antwoord: ja, je mag kippen houden in je eigen tuin.

Blaffende honden

Let wel op voor je direct begint met het bouwen van die kippenvilla. De gemeente besteedt namelijk wel aandacht aan het kopje ‘overlast’. Zo staat in de APV van gemeente Doetinchem: “Degene die de zorg heeft voor een dier moet voorkomen dat dit voor een omwonende of overigens voor de omgeving hinder veroorzaakt.” Dit geldt bijvoorbeeld voor blaffende honden.

Hoe blij die haan dus ook wordt van zijn kippetjes, kraaien kan hij beter niet uit volle borst doen. “Het kan voor de omgeving hinderlijk zijn, als iemand dieren houdt. Er moet kunnen worden ingegrepen als overlast of schade voor de volksgezondheid dreigt. Dan moeten belangen worden afgewogen”, aldus de gemeente.

Een toompje verenbalen

Tip? Deskundigen van het Kippenhuis raden aan om een toompje kippen aan te schaffen. Dat is een groepje van drie kippen of meer. Een haan – die over het algemeen de grootste snavel heeft – is dus geen must in het kippenhok.

Lees ook:

Zien: dit kleurrijke papegaaienduo dat kan praten én dansen [VIDEO]

Dacht je weleens; 'hey, waren dat nou papegaaien' vanaf je fiets of vanuit de auto? Dat was geen ver...

Bèh! Dit is waarom de schapen in Doetinchem gekleurde konten hebben

Is het jou ook opgevallen dat sommige Doetinchemse schapen rode, gele, groene of blauwe vlekken hebb...
Fietsen donker

Langer donker: dit zijn de fietsweggetjes die je beter kan vermijden in het donker

Wij deden al eerder een oproep waarin we vroegen waar je 's avonds liever niet fietst in het pikkedo...

Meer over

Dieren Gemeente

adv.