Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mag dat: een grote boom pal naast de tuin van jouw buren planten

Door Kelly Heerink 26 maart 2020

De lente is officieel begonnen, alles kleurt weer mooi groen en in en om het huis willen we allemaal genoeg te doen hebben. Wil je je tuin opfleuren met een fraaie berk of eik? Let dan wel even op waar je ‘m neerzet.

Je heb je tuin flink opgeknapt: een nieuwe schutting, wat plantjes en een nieuwe boom. Niet een klein boompje, maar echt een boom van een boom. Top, totdat de buurman begint te klagen: door al die takken ziet hij geen zon meer. Wanneer heeft-ie een punt?

De wet

Een boom moet minimaal twee meter van de erfgrens geplant worden, lezen we op de website van het Juridisch Loket. Voor een heg is dat minimaal een halve meter. Staat een boom of heg binnen de ‘verboden zone’? Dan mag dit alleen als de boom, heg of struik niet boven de erfafscheiding van maximaal twee meter hoog komt. Komt dit jouw bekend voor? Dan kijk je waarschijnlijk naar Mr. Frank Visser doet uitspraak, waar dit soort discussies vaak voorbij komen.

In goed overleg

Hebben de buren er geen bezwaar tegen dat jouw grote boom of heg in de ‘verboden zone’ staat? Dan kun je afspreken dat de boom mag blijven staan. Zorg wel dat je dit goed vast laat leggen, voor het geval je buren terugkrabbelen of gaan verhuizen.
Staat een boom, heg of struik meer dan 20 jaar op dezelfde plek? Dikke kans dat de verplichting om te verplaatsen nadat iemand klaagt is verjaard. Je moet dan wel aan kunnen tonen dat de boom er al zo lang staat.

Misschien wil je dit ook lezen:

Mag dat: vijf chihuahua’s, dertig goudvissen en tien katten in huis hebben

Droom je van een huis vol dieren? Een vrouw in de gemeente Utrecht wel; ze heeft namelijk meer dan t...

Meer over

Gemeente

adv.