Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Let op: kans op hele hoge boetes als je zelf asbest verwijdert

Door Pim Gerritzen 30 juni 2020

We zijn met z’n allen flink aan de klus geslagen de afgelopen periode. Jullie ook? Wellicht ben je zelfs op asbest gestuit, maar dan is het goed om te weten dat je dit niet zomaar zelf kan doen. Je loopt zelfs kans op hoge boetes, zo meldt de gemeente Doetinchem.

Is je woning gebouwd vóór 1994? Dan heb je kans op asbest in jouw huis. Loskomende asbestvezels zijn – als ze loskomen – gevaarlijk voor de gezondheid. Ga je klussen, slopen óf verbouwen? Check bij een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf dan eerst of er asbestrisico’s zijn.

Zelf asbest verwijderen?

Ga je zelf asbest verwijderen? Dan is het goed om te weten dat je maximaal 35 vierkante meter aan asbesthoudend materiaal zelf mat weghalen. Dit is aan strenge regels gebonden en geldt alleen als het gaat om het verwijderen van:

  • geschroefde, hechtgebonden asbesthoudende (dak)platen;
  • asbesthoudende vloertegels en/of niet-gelijmde asbesthoudende vloerbedekking.

In alle andere gevallen schakel je een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf in. Dit mag je namelijk nooit zelf verwijderen.

Aandachtspunten als je zelf asbest verwijdert

  • Mag je de asbest volgens bovenstaande uitzonderingen zelf verwijderen? Dan heb je geen inventarisatierapport nodig. Je moet de asbest wél melden bij de gemeente, via het Omgevingsloket. Wordt de melding geaccepteerd? Dan mag het asbest daarna worden verwijderd;
  • Hechtgebonden asbestvezels zitten vast in ander materiaal, zoals (dak)platen. Beginnen de platen af te brokkelen? Dan zijn ze niet meer hechtgebonden. Je mag het dan niet zelf verwijderen.
  • Je moet het hele oppervlak in één keer verwijderen en mag dit niet over meerdere keren verdelen. Ook mag je niet in het oppervlak zagen, breken, boren of vouwen;
  • Deze regels gelden alleen voor particulieren. Heb je een bedrijf aan huis? Bijvoorbeeld een schoonheidssalon, dan valt die ruimte valt niet onder deze regel voor particulieren. Kortom: je mag het asbest dan niet zelf verwijderen;
  • Let goed op je eigen gezondheid en veiligheid als je zelf asbest verwijdert;
  • Twijfel je over de veiligheid? Neem dan contact op met de gemeente Doetinchem of Omgevingsdienst Achterhoek. Zij kunnen de situatie met je bespreken om te beoordelen of het verantwoord is om zelf het materiaal te verwijderen.

Hoge boetes

Het overtreden van deze regelgeving is strafbaar. Je kunt zelfs een hoge boete krijgen als je zelf asbest gaat verwijderen, terwijl dit niet is toegestaan. Hoe hoog is die boete? Nou schrik niet, want het bedrag kan oplopen tot duizenden euro’s.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over het veilig verwijderen van asbest op www.milieucentraal.nl en www.infomil.nl. Op www.ascert.nl vind je makkelijk een gecertificeerde asbestinventarisatie- en asbestverwijderingsbedrijven bij jou in de buurt.

In deze Doetinchemse wijken slaan inbrekers het vaakst toe

Tussen januari en mei dit jaar werd er 26 keer ingebroken of pogingen daartoe gedaan. Dat blijkt uit...

Huurders protesteren voor kantoorgebouwen Sité en Rebo: ‘Weer verhogen is oneerlijk’

Huurders moeten vanaf 1 juli huurverhoging betalen. Maar sommige Doetinchemmers vinden 0% huurverhog...

Mag dat: spontaan een demonstratie organiseren in Doetinchem

Een demonstratie tegen racisme, tegen het landbouwbeleid of voor een betere cao: elke Nederlander he...
barbecueën-gemeente-doetinchem-park

Mag dat: barbecueën in het park in Doetinchem of op Stroombroek

Dit lekkere zomerweer vraagt natuurlijk om een gezellige barbecue. Hoe leuk is het om in het park ne...

 

Meer over

Gemeente

adv.