Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hondenbezitters opgelet: de hondenpolitie is onderweg!

Door Eline Doldersum 7 september 2017

Vanaf begin september gaan controleurs in de gemeente Doetinchem langs de deuren om hondenbezitters te controleren op het betalen van belasting. Maar als je vergeten bent om je viervoeter aan te geven, wat gebeurt er dan? Wij zochten het voor je uit!

In de gemeente Doetinchem is iedereen met één of meerdere honden verplicht om hondenbelasting te betalen. Je dient daarvoor – zo snel mogelijk na aanschaf van je hond – aangifte te doen bij de gemeente. Nou kunnen wij ons best voorstellen dat sommige mensen de aangifte compleet vergeten zodra er een pluizig gezinslid door het huis dartelt.

Hondenbelasting betalen

Wat doe je als er dan ineens een controleur voor je deur staat? “Het belastingformulier alsnog invullen”, vertelt een woordvoerder van de gemeente. “Wij proberen mensen via de site en per brief zo goed mogelijk te informeren over het betalen van hondenbelasting, maar mocht dat er – om wat voor reden dan ook – bij in schieten, dan is er niet meteen reden tot paniek.”

Boetes uitdelen doen de controleurs namelijk niet. Wel kunnen hondenbezitters, waarbij de hond al lange tijd onderdeel is van het gezin, rekenen op een naheffing. “Stel dat je de hond al vijf jaar hebt dan kunnen we nog een aanslag opleggen van de afgelopen twee jaar én het lopende jaar. Wat betekent dat je dan nog drie jaar zou moeten betalen”, legt hij uit.

Kosten hondenbelasting

Mocht je nou het snode plan hebben om de deur niet te openen als de controleur voor de deur staat, dan moeten we je helaas teleurstellen. “Als er niemand thuis is en onze hondencontroleur heeft het vermoeden dat er honden aanwezig zijn op dat desbetreffende adres, bijvoorbeeld door het zien van speeltjes of het horen van luid geblaf, dan krijgen mensen alsnog een brief in de bus.”

Wat je betaalt voor de aanwezigheid van je trouwe viervoeter? Dat hangt af van het aantal honden. Voor hond nummer één betaal je €24,- per jaar, maar mocht je er zes hebben dan loopt de prijs op tot €84,- op jaarbasis. Wil je nog een aangifte doen voordat de controleur bij je aanbelt, dat kan op de site van de gemeente.

Meer over

Gemeente

adv.