Hier kunnen Doetinchemmers terecht voor hulp bij seksueel grensoverschrijdend gedrag

De onthullingen van vermeend seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice of Holland kunnen een trigger zijn voor mensen die ook aangrijpende gebeurtenissen hebben meegemaakt. Waar kun je als Doetinchemmer terecht voor hulp of vragen? Hier vind je contactgegevens van hulpinstanties.

Bel in een noodgeval altijd 112.

Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Gedrag of toenaderingen die seksueel van aard zijn en de grenzen van iemand overschrijden, stelt het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Eén van de partijen stemt dan niet in met de uitlatingen of handelingen van de ander. Dit kan fysiek zijn, maar ook verbaal.

Slachtofferhulp

In Doetinchem zijn verschillende gesprekslocaties van Slachtofferhulp Nederland. Hier kun je terecht voor emotionele steun, hulp in een strafproces en ondersteuning bij het vergoed krijgen van schade na een ingrijpende gebeurtenis. Zo ook bij seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze hulp is altijd gratis.

Als je dat wil, kun je een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek met een hulpverlener, maar je kunt ook bellen, chatten of mailen. Dit mag je altijd doen: als je vragen hebt of behoefte hebt aan een luisterend oor.

Contactgegevens

Bellen kan (anoniem) naar 0900-0101. Via de site van Slachtofferhulp Nederland kun je daarnaast chatten met een hulpverlener. Verder kun je via de site een bericht sturen of een terugbelverzoek indienen.

Slachtofferhulp Nederland heeft een online lotgenotencommunity waar slachtoffers van seksueel misbruik ervaringen kunnen uitwisselen. Die vind je hier.

Centrum SG

Het Centrum Seksueel Geweld biedt twee soorten hulp: ondersteuning voor slachtoffers waarbij misbruik korter en langer dan zeven dagen geleden plaatsvond. Er is zowel psychische als medische nazorg. Ook als je de politie wilt inschakelen kunnen ze je hier helpen.

Korter of langer dan 7 dagen geleden

Binnen zeven dagen is de kans op psychisch herstel, op het voorkomen van zwangerschap en geslachtsziekten en op het veiligstellen van sporen het grootst. Het centrum raadt aan zo snel mogelijk contact op te nemen voor hulp. Centrum SG benadrukt dat het echter nooit te laat is om hulp in te schakelen. Ook als misbruik lang geleden is, ondersteunen ze je bij het vinden van de juiste hulp in jouw situatie.

Contactgegevens

Het centrum SG kun je gratis en anoniem bellen via het telefoonnummer 0800. Dit nummer is 24 uur per dag bereikbaar. Je kunt via de site chatten of een contactformulier invullen. Ook vind je daar meer informatie over seksueel overschrijdend gedrag, voor zowel slachtoffers en naasten als professionals.

GGD Noord- en Oost Gelderland

Aan de Kruisbergseweg 47 in Doetinchem vind je GGD Noord- en Oost Gelderland. Hier houden deskundigen een Sense-spreekuur. Doetinchemmers kunnen daar terecht met vragen over seksualiteit en alles dat daarbij komt kijken. Zo ook met vervelende seksuele ervaringen of seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Contactgegevens voor het spreekuur

Als je daar behoefte aan hebt, kun je een afspraak maken voor het spreekuur. Dat kan door te bellen naar 088 – 4433344, op werkdagen tussen 8.30 en 10.30 uur. Je kunt ook mailen naar [email protected]. Op de site van Sense vind je meer informatie en kun je chatten met een hulpverlener.

Contactgegevens voor een SOA-test

Is het langer dan zeven dagen geleden dat het seksueel overschrijdende gedrag plaatsvond? Dan kun je bij de GGD terecht voor een SOA-test. Een afspraak maak je door te bellen naar 088–4433344. Dat kan op werkdagen tussen 8.30 en 10.30 uur.

MIND Korrelatie

MIND Korrelatie is een landelijke organisatie die anonieme, professionele, psychische en psychosociale hulp biedt. Ook in het geval van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ze werken met psychologen en maatschappelijk werkers en luisteren, adviseren en verwijzen zo nodig door naar andere passende hulp.

Het contact dat je met hulpverlening hebt, is op afstand. Er is geen fysieke vestiging van MIND in Doetinchem.

Contactgegevens

Je kunt van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 21.00 uur bellen naar 0900-1450, via de site chatten of een mail sturen of WhatsAppje sturen naar 06-13863903. Dat laatste kan op werkdagen tussen 09.00 uur en 17.30 uur.

De politie

Als je melding wil doen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, kun je dat bij de politie doen. Dat gesprek voer je met zedenrechercheurs. Zij beoordelen vervolgens of er iets strafbaars is gebeurd en of er nader onderzoek nodig is. Je mag bij een gedeelte van dit gesprek iemand meenemen. De politie werkt samen met het Centrum Seksueel Geweld voor eventueel sporenonderzoek op je lichaam.

Aangifte

Als er iets strafbaars is gebeurd, kun je aangifte doen. Hierover mag je zelf beslissen. Na een aangifte begint de politie een strafrechtelijk onderzoek, waarna een verdachte mogelijk voor de rechter verschijnt. Meer hierover lees je op deze pagina op de site van de politie.

Contactgegevens

Je kunt een melding maken bij de politie door te bellen naar 0900-8844. Dat is een landelijk nummer. Het politiebureau in Doetinchem vind je aan de Hamburgerbroeklaan 11.

Andere instanties die jou kunnen helpen:

Lees ook:

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Meer dan afgelopen jaar! Zoveel inwoners telt gemeente Doetinchem”

Meer dan afgelopen jaar! Zoveel inwoners telt gemeente Doetinchem

Centrum Doetinchem binnenstad
Ga naar “Hoge nood: zo toiletvriendelijk is Doetinchem”

Hoge nood: zo toiletvriendelijk is Doetinchem

openbaar-toilet-doetinchem
Ga naar “Zo komen de Doetinchemse straten aan hun naam”

Zo komen de Doetinchemse straten aan hun naam

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis”

HAMBURGER À LA MINUTE OF NEW YORK, VARKENSSCHNITZEL GEPANEERD, KIP KROKANT SCHNITZELS, FILETLAPJES, GRILLBURGER, SLAVINK VARKEN OF LEKKER VEGGIE VEGAN NUGGETS 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “DREFT, SUN OF FINISH VAATWASTABLETTEN 1+1 gratis”

DREFT, SUN OF FINISH VAATWASTABLETTEN 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Studio Home bedsprei met reliëf voor € 9,72”

Studio Home bedsprei met reliëf voor € 9,72

 • Action
 • Geldig t/m 31 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier?

 • Stichting Riwis Zorg & Welzijn
 • Parttime

Topper

Ga naar “Accountmanager”

Accountmanager

 • Pinkcube
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Sales Representative”

Sales Representative

 • Pinkcube
 • Fulltime

Topper