Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

UPDATE: Dit zijn de regels voor het oplaten van ballonnen in Doetinchem

Door Kelly Heerink 11 september 2019

UPDATE: de gemeente laat ons weten dat  er ten onrechte vanuit de gemeente een persbericht is gestuurd over dit onderwerp.  “Wij stuurden u bij de openbare besluitenlijst het persbericht ‘Ontmoediging ballonnen’. Dit was te vroeg, er is hierover nog geen besluit genomen.”

De redactie van indebuurt Doetinchem past de inhoud van dit bericht aan, zodra er meer nieuws is. Tot die tijd is het dus nog onduidelijk of je al dan niet ballonnen op mag laten in Doetinchem.

Dat ziet er gezellig uit, allemaal gekleurde ballonnen die richting de strakblauwe hemel zweven. Alleen heeft deze feestelijke gebeurtenis ook een keerzijde, zegt de gemeente. Het afval dat hierdoor ontstaat is namelijk slecht voor het milieu.

Afval van ballonnen spoelt met het regenwater in het riool of blijft in de natuur en in de zee achter. Dieren zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten. Daarom ontmoedigt de gemeente het oplaten van ballonnen.

1 miljoen ballonnen

Volgens schattingen laten we jaarlijks ongeveer 1 miljoen ballonnen op in Nederland, waarvan er 260.000 in de Noordzee terechtkomen. Tijd dus om er iets aan te doen, vonden meerdere gemeenten.

De ballon gaat in Doetinchem niet meer op!

Bij evenementen die de gemeente organiseert, worden voortaan geen ballonnen meer opgelaten. Ze roepen op om dit bij jouw feestje thuis, ook niet meer te doen. Of het nou gaat om een kinderverjaardag, een sportevenement of een feestje op een kinderdagverblijf op school: gewoon niet meer doen, luidt het antwoord.

En wat dan wel?

Volgens de gemeente zijn er genoeg andere leuke dingen om te doen:
– Bellen blazen
– Windmolentjes maken
– Sierlinten op stokjes uitdelen
– Ballonnen lek prikken: in sommigen zit een winnend lootje
– Ballonnenboog: deze ballonnen gaan niet de lucht in en kunnen na afloop in de vuilnisbak

Lees ook:

auto

Elektrische auto? De gemeente biedt openbare laadpalen aan

Je kunt voor jouw elektrische auto een openbare laadpaal bij jou in de buurt aanvragen bij de Gemeen...

Kapotte straatverlichting, ongedierte of straatvuil? Stuur een app naar de gemeente!

Mag je zomaar een wensballon oplaten in Doetinchem?

Meer over

Gemeente

adv.