Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nachtvorstalarm! Dit moet je weten over het krabben van je autoruiten

Door Melisa Verheijen 22 januari 2020

Volgens de weersvoorspelling van de aankomende dagen daalt ’s nachts de temperatuur tot rond het vriespunt. Kortom: dat wordt krabben. Elke automobilist heeft het weleens meegemaakt. Je hebt al een beetje haast, want je bed was net even té lekker warm en dan kom je buiten en moet je nog krabben ook. Boehoee! Even snel dan maar en met de Franse slag, want anders kom je wel erg laat.. Vervolgens stap je met half zicht de auto in, maar mag dat eigenlijk wel?

Het antwoord is resoluut: NEE (!). Het is natuurlijk onwijs onveilig is om met slecht zicht te rijden. Daarnaast is het ook nog eens hartstikke verboden. De vraag blijft, wat mag dan wel? Woordvoerder Martin de Wit van de politie verduidelijkt waar je auto precies aan moet voldoen: “Het uitgangspunt is dat je als bestuurder voldoende zicht moet hebben. De hele voorruit móet ijsvrij zijn, net als de zijramen en ook de spiegels. Volgens de regels helemaal tot in de hoekjes.”

Achterruit

En je achterzijruiten dan? Martin: “De ramen van de achterbank hoeven in principe niet, tenzij je hiermee voor jezelf een dode hoek creëert. Dat geldt ook voor de achterruit. Als je als bestuurder nog niet voldoende zicht hebt via de spiegels, moet ook de achterruit ijsvrij.”

Boetes

De boetes voor autoruiten die niet ijsvrij zijn, kunnen behoorlijk in de papieren lopen. €240,- als je ruiten niet schoon (genoeg) zijn. Daar komt nog eens €140,- bij voor niet (voldoende) schoongemaakte spiegels of camerasysteem. Hatsikidee, dat is dan €380,- alstublieft. Als je al niet overstag bent door veiligheidsargumenten, dan moet dit toch voldoende reden zijn om óf tien minuten eerder op te staan óf tien minuten te laat op je werk te komen. Gewoon ál je ruiten en spiegels schoonmaken. Goed voor de veiligheid én voor je portemonnee.

Lees ook:

Geniale tip: zo heb je nooit meer last van beslagen autoramen

Denk je 's ochtends weg te rijden met de verwarming op graadje sambal, worden je autoramen alsnog be...

Mag dat, bij noodweer stilstaan op de vluchtstrook?

Heb je ook wel eens meegemaakt dat je op de snelweg reed en het ineens onwijs hard ging regenen? Hoe...
File

Vanuit Doetinchem richting Arnhem? Dit moet je weten over de verkeershinder

File! Van het woord alleen al gaan onze nekharen overeind staan. Toch bekijken we met enige regelmaa...

 

adv.