Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De lucht die we in Doetinchem inademen is ‘gemiddeld vervuild’

Door Kelly Heerink 13 januari 2020

In tijden van stilgelegde bouwprojecten en verlagingen van de maximumsnelheid op de snelweg, valt het woordje ‘stikstof’ dagelijks. Het RIVM publiceerde cijfers over de luchtkwaliteit in Nederland.

Nederlanders ademen elk jaar minder vervuilende stoffen in, maar in 2018 is de lucht toch iets minder schoon geworden. Het RIVM noteerde namelijk 6 procent meer fijnstof in de lucht dan in 2017. Wel nam de concentratie van stikstofdioxide af, zo blijkt uit de cijfers.

Droogte en weinig wind

Volgens het RIVM valt de stijging van de concentratie fijnstof deels te verklaren door het weer in 2018. Droogte heeft in combinatie met een veelal matige oostenwind mogelijk een rol gespeeld.
Ieder jaar analyseert het RIVM de luchtkwaliteit aan de hand van twee schadelijke gassen. Stikstofdioxide is een uitlaatgas wordt uitgestoten door verkeer. Fijnstof – dit zijn hele kleine, in de lucht zwevende stofdeeltjes – komt veel voor rondom veehouderijen. Beide stoffen kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid: een te hoge concentratie kan leiden tot luchtwegklachten of deze klachten verergeren.

En hoe zit dat in Doetinchem?

Gemiddeld zit er in een kubieke meter lucht 19,0 microgram fijnstof in Nederland. In Doetinchem is dat 18,5. Ook onze omliggende gemeentes scoren gemiddeld. Ter vergelijking: in Amsterdam is het 21,2. Gelukkig zitten alle gemeenten in Nederland wel onder de Europese grenswaarde.

Check op deze kaart hoe het zit met de fijnstof en stikstofdioxide per gemeente:

De uitstoot van stikstofdioxide kan leiden tot gezondheidsklachten, maar speelt – samen met andere stoffen – ook een rol in de zogeheten ‘stikstofcrisis’. Eind mei verwees de Raad van State het in 2015 gestarte Programma Aanpak Stikstof (PAS) naar de prullenbak. Daardoor liggen duizenden bouwprojecten die onder deze regeling een vergunning hebben gekregen vooralsnog stil.

Wil je zo schoon mogelijke lucht inademen in Nederland? Dan moet je verhuizen naar het noorden van ons land, zoals Het Hogeland (15.0), Loppersum (14,9) of waddeneiland Ameland (16,0).

Hoe ziet de toekomst eruit?

Sinds 2010 is de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide in Nederland aanzienlijk verbeterd: van beide stoffen zit ondertussen een kwart minder in de lucht. Het RIVM verwacht dat de uitstoot in de komende jaren verder af zal nemen. Naar schatting is de hoeveelheid stikstofdioxide in 2030 met meer dan 40 procent gedaald. Ook zit er in dat jaar naar verwachting zo’n 20 procent minder fijnstof in de lucht.

Misschien wil je dit ook lezen:

Weegschaal

Feiten en cijfers: zoveel Doetinchemmers kampen met overgewicht

Geen lekker onderwerp zo vlak na de feestdagen, maar toch zijn we benieuwd. Hebben wij Doetinchemmer...

adv.