Doetinchem

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

75 jaar vrijheid: hang jij de vlag uit op 1 en 2 april?

Door Pim Gerritzen 29 maart 2020

We zouden het bijna vergeten, maar aankomende week is het 75 jaar geleden dat de Achterhoek werd bevrijd. Veel activiteiten gaan niet door, maar zo kun je de vrijheid toch herdenken.

Helaas! Veel herdenkingsactiviteiten gaan niet door vanwege de coronacrisis. Om toch stil te staan bij onze bevrijding worden inwoners van de Achterhoek opgeroepen de Nederlandse vlag uit te steken. Hoe vet is dat: een stad vol met fier wapperende vlaggen om onze bevrijders te eren!

Hoe zit dat in Doetinchem?

Waar gemeentes als Aalten en Winterswijk gehoor geven aan de oproep, worden Doetinchemmers niet speciaal opgeroepen op 1 en 2 april. In onze stad is een andere manier van herdenken. “Wij kozen ervoor om gepast stil te staan bij de herinnering van de bombardementen op Doetinchem”, zegt burgemeester Mark Boumans tegen de Gelderlander. Onze burgemeester stond daarnaast centraal in deze mooie en confronterende video.

Lees verder onder de video:

Herdenking 75 jaar geleden

STA EVEN STIL BIJ DEZE GEBEURTENISSENPrecies 75 jaar geleden vielen de eerste bommen op de binnenstad van Doetinchem.Door de maatregelen i.v.m. het coronavirus zijn de meeste herdenkingsmomenten in het land afgelast. Burgemeester Boumans staat daarom graag via deze weg met u stil bij de gebeurtenissen.

Posted by Doetinchem Leeft on Saturday, 21 March 2020

 

In tegenstelling tot zijn Doetinchemse collega vraagt de Winterswijkse burgemeester Joris Bengevoord volgens de krant alle Winterswijkers te vlaggen. “De coronacrisis laat ons zien en voelen hoe belangrijk vrijheid is. En dat de vrijheid die we al 75 jaar kennen niet vanzelfsprekend is.”

Hang jij de vlag uit?

Hoewel burgemeester Boumans niet oproept de vlag uit te hangen, mag je dit zelf natuurlijk wel doen. Sluit jij jezelf nou aan bij de oproep op 1 en 2 april en hangt de vlag uit voor 75 jaar vrijheid? Maak een foto en stuur hem naar [email protected] of drop hem in de comments.

Lees ook:

bombardementen-doetinchem-oorlog-7

Toen in: de bevrijding van Doetinchem en de Achterhoek

Wisten jullie de oorlogsgeschiedenis van de Achterhoek spannender is dan je denkt? Het gloednieuwe j...
bombardementen-doetinchem-fietsers-erfgoedcentrum

Greetje maakte de bombardementen in Doetinchem mee: ‘Ik ben een oorlogskind’

De bommenregen van maart 1945 hoort bij de geschiedenis van Doetinchem. Weinig mensen hebben de bomb...
sherman-tank-in-canadapark-doetinchem-facebook-je-bent-een-doetinchemmer-als

Toen in: Canadese straatnamen ter ere van de bevrijding van Doetinchem

De Winnipegstraat, Generaal Crerarstraat en de Ottowastraat klinken niet als typisch Doetinchemse st...

 

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.