Vrijwilliger van de week: Jan van de Voedselbank helpt kinderen aan een verjaardagstaart

Door Anna Jagers 18 januari 2019

Ondanks dat Nederland een rijk land is, is de Voedselbank hard nodig. Niet alleen om verspilling van eten tegen te gaan, maar ook om mensen in moeilijke financiële situaties te helpen. De Voedselbank draait volledig op vrijwilligers. Jan Radstake is een van deze hardwerkende vrijwilligers in Doetinchem. 

Op dit moment zijn er 196 gezinnen in Doetinchem en de gemeente Bronckhorst die elke vrijdag een pakket ophalen. Deze mensen zitten in een moeilijke periode en kunnen wel wat hulp gebruiken. “Ik vind het zo bijzonder dat we de Voedselbank in Doetinchem met dertig vrijwilligers draaiende weten te houden en dat we er samen voor kunnen zorgen dat niemand honger hoeft te lijden.”

In het bloed

Vrijwilligerswerk zit bij Jan in het bloed. Vanaf zijn achttiende is hij al druk bezig met allerlei vrijwillige klussen. Hij was vaak te vinden op het voetbalveld of als surveillant tijdens examens op het Ludger College. “Toen ik een tijd geleden ik mijn baan verloor heb ik drie jaar lang thuis gezeten. De mensen die mij goed kennen, weten dat ik niet iemand ben die stil op de bank gaat zitten. Daarom besloot ik  mijn handen uit de mouwen te steken bij de Voedselbank en daar heb ik absoluut geen spijt van. Ik zeg altijd: vrijwilligerswerk moet je geen energie kosten, maar opleveren”, vertelt de gepassioneerde vrijwilliger.

Steentje bijdragen

Omdat de Voedselbank inmiddels een hechte groep van 30 vrijwilligers heeft verzameld en er drie coördinatoren zijn, is er steeds meer tijd om contact te leggen met ondernemers. Supermarkten, particulieren en andere instanties zorgen voor een goedgevuld voedselpakket. “Elke dinsdag ga ik langs ’t Gevang om overgebleven vlaaien op te halen. Als er dan een gezin langskomt met een jarig kind, dan stoppen we een taart in het pakket als verrassing. Daar heeft toch iedereen recht op met z’n verjaardag. Of je de financiële middelen nou hebt of niet”, vertelt Jan.

Gouden momenten

De Voedselbank is niet alleen een plek waar mensen komen om een voedselpakket op te halen, maar ze vinden het ook gezellig om een praatje te maken. “Elke vrijdag komen gezinnen de pakketten ophalen. Er zitten zelfs een paar mensen tussen die een uur eerder al verschijnen voor een praatje. Ze zitten allemaal in hetzelfde schuitje en dat schept een band. Zo was er een mevrouw die jaren langskwam om een pakket op te halen. Een tijdje geleden bracht ze een bezoekje om te vertellen dat ze de Voedselbank niet langer nodig heeft. Ze gaf ons een doosje met chocolaatjes en de tranen liepen over haar wangen. Dat zijn de gouden momenten waar ik het allemaal voor doe.”

Karin de Ruiter

Vrijwilliger van de week: hoe Karin samen met de Zwerfafvalbrigade Doetinchem schoonhoudt

Omdat wij het zo bijzonder vinden dat veel mensen zich inzetten als vrijwilliger, hebben we de rubri...

Meer over

Doetinchemmers

adv.