Vrijwilliger van de week: ‘Ik doe nu in alle rust wat ik als leerkracht had willen doen’

Door Anna Jagers 7 december 2018

Het is vandaag Nationale Vrijwilligersdag, een mooi moment om de nieuwe rubriek ‘Vrijwilliger van de week’ in te luiden. Wij vonden het tijd om deze mensen wekelijks in het zonnetje te zetten. Te beginnen met Marja Duis- van Silfhout (62). Zij zet zich met liefde in als vrijwilliger op een basisschool. 

Werken met kleuters is deze vrijwilligster op het lijf geschreven. “Kleuters zijn heel spontaan en geven veel energie. Ze zijn nog vrij om te zeggen wat ze denken.” Zo maakt Marja soms hilarische dingen mee in de wandelgangen. Een kleuter maakte laatst nog een grappige opmerking. “Ik had een nieuwe tas gekocht waar ik heel erg blij mee was. Trots liep ik door de school tot een van de kinderen zei: ‘Die tas heeft mijn oma ook!’, daar kan ik heel erg om lachen.”

Het roer om

Na dertig jaar voor de klas te hebben gestaan in het basisonderwijs besloot Marja om het roer om te gooien: ze is nu vrijwilliger op basisschool CBS de Haven. “Ik vond mijn vorige werk als juf geweldig. Als het aan mij had gelegen was ik mijn hele leven door gegaan, maar helaas werd het steeds lastiger om de digitale wereld te begrijpen. Ik had last van stress.”

Juffrouw Marja

Het plezier op school heeft Marja gelukkig weer helemaal terug. “Ik heb het enorm naar mijn zin en ik ga elke dag met een grote glimlach aan de slag. Ik ken de kinderen heel goed en dat scheelt een hoop. Ze noemen mij nog steeds juffrouw Marja! Af en toe krijg ik zelfs een knuffel”, vertelt Marja glunderend. Ze twijfelde dan ook geen moment om als vrijwilliger aan de slag te gaan op deze school.

Marja vrijwilliger
Redactie indebuurt

Extra hulp

“Ik help kleuters bij spelletjes en leesgroepjes. Ik ga vaak aan de slag met kinderen om taal en rekenen extra te oefenen, daar heb ik nu uitgebreid de tijd voor. Tijdens de twee dagen dat ik aanwezig ben, is de sfeer zo goed en de kinderen zijn zo vrolijk.. heerlijk, daar krijg ik energie van!” Voor de vrijwilligersfunctie die ik heb, heb je echt ervaring nodig. Maar er zijn ook andere manieren waarop je een steentje bij kunt dragen. Wat dacht je van het schoolplein vegen of het helpen bij een leesgroepje. Zo kunnen juffen en meesters zich focussen op de kinderen en het lesgeven. Zo helpen we elkaar een beetje!”

Relaxed

Voor Marja is vrijwilligerswerk de perfecte manier om te genieten van al het moois in het leven. “Je doet dit werk omdat je er zelf voor kiest, niks moet meer. Natuurlijk geeft het ook een goed gevoel om iemand te helpen. Ik doe nu in alle rust wat ik als leerkracht had willen doen: leerlingen de tijd geven om ze zelfstandig en sterk te maken.”

Doe jij ook vrijwilligerswerk en wil je ons jouw toffe verhaal vertellen, of ken je iemand anders met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten!

vrijwilligerswerk

Oproep: welke vrijwilliger verdient het om in het zonnetje gezet te worden?

Wat moeten we toch zonder vrijwilligers? Ze steken hun handen uit de mouwen om iets goeds te doen vo...

Meer over

Doetinchemmers

adv.