Vrijwilliger van de week: hoe Karin samen met de Zwerfafvalbrigade Doetinchem schoonhoudt

Door Anna Jagers 13 januari 2019

Omdat wij het zo bijzonder vinden dat veel mensen zich inzetten als vrijwilliger, hebben we de rubriek ‘vrijwilliger van de week’ in het leven groepen. Deze week vertelt Karin Ruiter – die samen met de Zwerfafvalbrigade rotzooi in Doetinchem opruimt – haar verhaal. 

Dieren die stikken in plastic, blikjes die na zo’n vijftig tot tachtig jaar pas vergaan of vuurwerkresten die het hele jaar blijven liggen: Karin zet samen met de Zwerfafvalbrigade in om deze rotzooi in Doetinchem op te ruimen. Totaal hebben ze er al 133 uur op zitten en 398,14 kilometers gewandeld. Wat een toppers!

Het milieu een handje helpen

“Mijn ouders leerden mij altijd dat ik mijn snoeppapiertje bij me moest houden of het weg moest gooien in de prullenbak. Ik ergerde mezelf ook altijd groen en geel aan al dat afval. Toen ik een keer langs de woonboulevard fietste, heb ik wel veertig blikjes van de straat geteld. Toen wist ik dat het tijd was om het milieu een handje te helpen.” Voordat Karin zich aansloot bij de Zwerfafvalbrigade, ging ze zelf door weer en wind met haar grijper en vuilniszakken op stap.

Karin de Ruiter

McDonald’s rot langs de weg

De Europaweg is verboden terrein voor de Zwerfafvalbrigade.”De Europaweg is te gevaarlijk om afval op te ruimen. Dat is eigenlijk best wel zonde, want de halve McDonald’s ligt te rotten langs die weg. Mensen nemen gewoon niet de moeite om een prullenbak op te zoeken of het thuis weg te gooien.” Niet alleen de Europaweg ligt vol afval, maar de route waar veel scholieren fietsen ook. “Ik fietste een keer naar Wehl en onderweg zag ik allemaal verpakking van Cornetto ijsjes liggen op de straat. Ik verzamelde alle papiertjes en heb ze natuurlijk weggegooid. Dat je niet kunt wachten totdat je een prullenbak tegenkomt, snap ik gewoon niet.”

Karin de Ruiter

Zwerfafvalbrigade

Karin zet zich natuurlijk niet alleen in voor het opruimen van afval. Dat doet ze samen met de Zwerfafvalbrigade De Huet/Dichteren. “Een keer in de maand komen we op zaterdagmorgen samen om rommel op te ruimen. Dat is niet alleen goed voor een schoon Doetinchem, maar het is ook gezellig en goed voor de beweging.” Het opruimen van afval doet Karin niet alleen voor een beter aanzicht, maar ook om het milieu een handje te helpen en dieren in veiligheid te brengen. Alle kleine beetjes helpen!

afval-abe-burgemeester-blikvanger

Hoe stoer: deze 10-jarige regelde zélf een blikvanger bij de burgemeester

Een kleine week geleden werd er aan de Doetinchemseweg in Dichteren een heuse blikvanger geplaatst. ...

Meer over

Doetinchemmers

adv.